Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуПитання експерту: що робити, якщо випадає волосся

Не варто займатися самолікуванням

Питання експерту: що робити, якщо випадає волосся — Запитання експерту на Wonderzine

Через осінній сезон і постійні стреси, які у воєнний час відчуваються особливо гостро, у багатьох людей може інтенсивно випадати волосся.

Ми поспілкувалися з трихологинею-реабілітологом Ларисою Письменною і з’ясували, що варто робити під час випадіння волосся, які засоби слід додати до повсякденного догляду за шкірою голови і як харчування й спосіб життя впливають на стан волосся.

текст: Ольга Дуденко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Лариса Письменна

трихологиня-реабілітолог


Причини випадіння

Випадіння волосся може відбуватися через низку причин: гормональний дисбаланс, генетична наслідуваність, дефіцитні стани в організмі, аутоімунні збої, стреси, вірусні захворювання, післяпологове й післяопераційне випадіння.

Тривожитися варто починати, коли випадіння реактивне, тобто за один раз випадає дуже велика кількість волосся, не звична для вашого нормального стану, і це випадіння триває понад тиждень, не припиняючись. Або коли випадіння начебто в межах норми, але нового волосся, яке виростає на місці того, що випало, немає, і пацієнт/-ка відмічає порідіння волосся (у жінок – це вилицеві ділянки й зона пробору, у чоловіків – лобно-тім’яна зона).

Варто пам’ятати, що волосся ніколи не хворіє й не випадає саме собою. Це наслідок певного дисбалансу чи захворювання в організмі. Тож, щоб протидіяти випадінню, потрібно комплексно підійти до свого внутрішнього стану, прислухатися до нього і вчасно обстежуватися, зокрема проходити базовий чек-ап за аналізами й дослідження УЗД.

Якщо ви помітили значне випадіння волосся

Якщо ви помітили, що волосся почало випадати інтенсивніше, ніж зазвичай, або зменшився об’єм, це може бути пов’язано з якоюсь подією, яка відбулася з вами 3–6 місяців тому. Можливо, ви пережили ковід, сильний стрес, операції, крововтрату, гормональний збій тощо. Далі необхідно звернутися до спеціаліста-трихолога за консультацією. Він проведе трихоскопію (дослідження шкіри волосистої частини голови, волосяних фолікулів і волосяного стержня) і встановить причину випадіння. За потреби вам призначать аналізи, які покажуть той чи той збій в організмі. Займатися самолікуванням під час випадіння волосся не рекомендується, адже є види випадіння, під час яких категорично заборонено стимулювати ріст різними засобами (лосьйонами, вітамінами, ін’єкціями).

Базовий догляд за волоссям

Базовий догляд за волоссям не може бути однаковим для всіх. Трихологи мають орієнтуватися на кожного пацієнта індивідуально.

Домашній догляд за волоссям і шкірою голови завжди добирається, виходячи з основних правил: шампунь обов’язково за типом шкіри (для жирної, нормальної, сухої чи проблемної, схильної до зудіння, лущення тощо); за полотном волосся догляд добирають відповідно до потреб цього волосся: чи то воно зневоднене, чи знежирене, ламке чи посічене. Структура волосся також має значення – пористе, тонке, пухнасте, кучеряве. У базовому догляді має бути шампунь, маска, кондиціонер і незмивний догляд (термозахист, олійка). Засоби вибирають відповідно до потреб волосся й шкіри.

Варто розуміти: що дешевший засіб, то менше в ньому якісних інгредієнтів. Також для домашнього використання не слід застосовувати кислотні пілінги для шкіри голови, особливо якщо ви не знаєте свого типу шкіри. Краще періодично проходити цю процедуру в трихолога чи реабілітолога, а для домашнього догляду вибрати пілінги на рослинній основі.

Профілактика проти випадіння

Для профілактики проти випадіння волосся варто ретельно очищати шкіру голови, використовуючи пілінги, що підходять вашому типу шкіри, правильно добирати шампунь і періодично застосовувати трихологічні лосьйони, котрі є стимуляторами росту. Ну, і, звичайно, відвідувати трихолога, який може запобігти можливим початковим стадіям випадіння або іншим дотичним проблемам.

Категорично не рекомендую використовувати лосьйони з міноксидилом, які зараз часто рекламують. Такі лосьйони мають достатньо велику кількість побічних ефектів і призначаються трихологами тільки в складних випадках і за спеціальною схемою застосування. Тому самостійне їх використання може лише ускладнити ситуацію з випадінням.

Режим дня й харчування

Звичайно, спосіб життя впливає на стан волосся і його випадіння. Неправильне й незбалансоване харчування, ненормований сон, стреси, шкідливі звички провокують випадіння волосся. Тому харчування має бути раціональним. Уживайте достатню кількість білків, жирів і повільних вуглеводів, менше цукру, пийте достатню кількість води.

Дуже корисними є масажі, особливо голови й шийно-комірцевої зони. Якщо ви займаєтеся спортом, важливо вчасно очищати шкіру голови від поту й сального секрету.

Важливо якісно висипатися, сон має тривати не менше 7–8 годин. Це допомагає тримати гормональну систему організму в правильному балансі. Уникайте стресів. Зараз дуже не спокійний час і стреси постійно нас оточують, тому важливо навчитися їх долати. Для когось за допомогою сну, йоги, спорту, відпочинку на природі чи заспокійливих засобів – знайдіть те, що допомагає саме вам.

Наостанок не затягуйте похід до трихолога, якщо бачите, що з волоссям відбуваються зміни. Що раніше виявити причини випадіння й призначити терапію, то вищий відсоток того, що процес випадіння вдасться швидко зупинити й повернути колишню густоту.

Косметичні засоби проти випадіння волосся

Thickening Shampoo від Revitalash

Шампунь для збільшення густоти волосся

Ціна – 1386 грн.

The Ordinary Multi-Peptide Serum for Hair Density

Пептидна сироватка для збільшення густоти волосся

Ціна – 635 грн.

Daeng Gi Meo Ri yellow blossom hair loss care shampoo

Шампунь проти випадіння волосся

Ціна – 839 грн.

Фото: Smallable, Notonthehighstreet

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.