Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуЗапитання експерту: як і навіщо розвивати емоційну стійкість

Запитання експерту: як і навіщо розвивати емоційну стійкість — Запитання експерту на Wonderzine

Усвідомлено проживати всі емоції

Спектр емоцій, які ми переживаємо, різноманітний. Незалежно від того, чи вони приємні, чи негативні – відчувати всі з них є нормою, адже ми реагуємо на ситуації, у яких перебуваємо. Коли наша психіка емоційно стійка, вона допомагає усвідомлювати свої емоції, не приховувати їх і не замінювати іншими.

Разом із психологинею волонтерської платформи «ЇЇ підтримка» Антоніною Соколовою розбираємося, що таке емоційна стійкість, як її розвивати і які позитивні зміни вона може принести в життя.

текст: Ольга Дуденко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Антоніна Соколова

Психологиня, спеціалістка тілесно орієнтованої психотерапії на платформі «ЇЇ підтримка»


Що таке емоційна стійкість

Зазвичай люди вважають когось емоційно стійким через те, що він не проявляє своїх почуттів або не проживає їх на повну. Тобто вони поверхово радіють чи поверхово сумують, не пропускаючи це всередину себе. Здається, що вони емоційно стійкі, виважені, тримають баланс. Зазвичай такі люди можуть мати проблему з висловленням власних почуттів або колись пережили болісні події, через які не бажають висловлювати того, що відчувають.

А є люди вразливі, емоційні, емпатичні, чутливі, які співпереживають іншим і вміють проживати те, що відчувають. Це і є емоційна стійкість – коли я усвідомлюю, що зі мною відбувається. Наприклад, я втратила стосунки чи місце проживання, мені боляче, я сумую, я проживаю цей сум свідомо. Я прощаюся, роблю якісь ритуали для того, щоб пройти цей стан. Або, навпаки, я радію через щось, і в мене настільки багато енергії від радості, що на цій енергії я пишу пости, веду бізнес, іду в спортзал. Мене не «виносить», я не дію деструктивно, а усвідомлюю, що зі мною відбувається. Але, звісно, є і мінусовий стан емпатії – коли людина настільки сильно переживає за інших, що забуває про себе та своє життя.

Як емоційна стійкість впливає на людину

Дійти до емоційної стійкості – це пройти значний шлях переживань, можливо, навіть сліз, проживання тих ситуацій, яких ви не прожили раніше. Наприклад, наслідки повномасштабної війни ми будемо проживати ще тривалий час після її закінчення, бо наша психіка не може пережити стільки подій за короткий час. У сьогоднішньому контексті бути емоційно стійкою – коли ви усвідомлюєте, що, наприклад, зараз відчуваєте тривогу, і ви не починаєте кричати, братися за голову. Ви розумієте, що це тривога, і треба зробити щось, щоби бути в безпеці.

Емоційна стійкість дає можливість витрачати менше енергії. Як наслідок, зʼявляється більше енергії, щоб пропрацювати якісь потужні емоції.

Збалансований емоційний стан допомагає в підтримуванні наявних контактів, набуванні нових, реалізації себе, повноті відчуття життя. У нашій культурі є приказки «Не смійся багато, бо скоро будеш плакати», «Не радій завчасно». Однак ви маєте дозволяти собі радіти, тому що у вас, наприклад, сталася класна подія, тому ви й тішитеся, проживаєте її, як можете.

Як розвивати емоційну стійкість

Вправа з будильником

Є така вправа: поставте будильник, який буде спрацьовувати кожну годину чи півтори. Коли він задзвонить, зверніть увагу на те, у якому стані ви перебуваєте, що з вами відбувається, яку емоцію проживаєте, чи відчуваєте своє тіло. Це дає можливість усвідомлювати ваш емоційний стан. А коли ви це усвідомлюєте, то знаєте, що з цим можна зробити: прорефлексувати відчуття чи певним чином відреагувати на якусь ситуацію.

Називайте емоції

Збалансувати емоції – це вміти їх відрізнити, бо весь «емоційний коктейль» може «виносити». Для того, щоб упоратися з ними, треба зрозуміти, з чим ви маєте справу. Коли ваш мозок знає, з чим він працює, вам уже спокійніше. Ви ніби контролюєте всі процеси.

Рефлексуйте про свої почуття

Зазвичай ми не усвідомлюємо, що проживаємо зараз. Наприклад, вас тригернула певна ситуація в людному місці, ви цього не відстежили. Прийшли додому, почали спілкуватися з рідними, вас тільки догнала та злість, і ви починаєте виливати її на рідних. Коли у вас розвинена звичка рефлексувати емоції, ви можете, пригадуючи минулі ситуації, точно зрозуміти, що і коли вас зачепило, що ви відчули.

Не відтісняйте свої емоції

Інколи люди, коли відчувають злість, починають медитувати. По суті, це, навпаки, втеча від злості, бо медитація – це спокійний стан. Злість потрібно відчути, прожити, дати їй місце, а не витісняти її, так само як і з іншими емоціями.

Займайтеся спортом

Для збалансованого емоційного стану важливо бути у своєму тілі, відчувати його, бути в комфорті з ним.

Зверніться до психотерапії

Можна звернутися до тілесно орієнтованої терапії – вона про роботу з тілом і психікою. Це якраз про емоційну стійкість, коли ви заземлюєтеся, центруєтеся тілом, відчуваєте його. І тоді ви можете зрозуміти, що з вами, як це прожити, раціонально зробити вибір у цей момент.

Шукайте підтримку, якщо це потрібно

Якщо ви відчуваєте, що вам потрібна підтримка, зверніться до близьких чи друзів, висловлюючи це бажання. Можливо, вам потрібна словесна підтримка або просто перебування поруч, щоби вас вислухали.

Самостійно чи зі спеціалістом

Емоційну стійкість можна розвинути самостійно. Це дуже велика робота. Однак коли ми в казані емоцій, то не розуміємо, що з нами відбувається, а людина збоку може показати, що з нами, віддзеркалити наш стан. Коли ви працюєте самостійно, ви також використовуєте якусь літературу, переглядаєте відео, ходите на тренінги, спираєтеся на знання інших людей, і завдяки цьому збираєте себе та краще розумієте. Але робота зі спеціалістом – це коротший шлях, бо спеціаліст уже розуміє, що з вами, і допоможе впоратися з проблемами, які вас турбують.

Фото: Tara Winstead/Pexels, Etsy

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.