Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуЗапитання експерту: Що робити, якщо в мене почало пропадати грудне молоко?

Причини та вирішення

Запитання експерту: Що робити, якщо в мене почало пропадати грудне молоко? — Запитання експерту на Wonderzine

Грудне вигодовування вважається золотим стандартом дитячого харчування – воно дає дитині найкращу харчову цінність, підтримує її імунітет і допомагає створити якнайтісніший зв’язок між матір’ю та дитиною.

Водночас іноді грудного молока не вистачає. Ми поговорили з лікаркою-педіатринею, дитячою гастрологинею Оленою Няньковською про ознаки того, що молока недостатньо, чому його кількість може зменшуватися і як його можна поновити.

Текст: Анастасія Микитенко

Олена Няньковська

Докторка медичних наук, професорка педіатрії, дитяча гастроентерологиня, дієтологиня


Як зрозуміти, що грудного молока недостатньо?

Поганий набір ваги

Набір ваги – це найперше, на що ми орієнтуємося, щоб визначити, чи достатньо молока отримує дитина.

Одразу після пологів дитина втрачає вагу, це нормально. Проте вже орієнтовно за два тижні вона має відновити вагу. За перший місяць дитина має набрати 600 грамів, за другий – 800, за третій також 800 і далі зі зменшенням. Звичайно, ці цифри орієнтовні. Якщо дитина не набирає достатньо ваги, це привід звернутися до спеціаліста.

Мала кількість брудних підгузків

Якщо дитина недостатньо отримує грудного молока, відповідно, у неї буде менше випорожнень. Якщо батьки помічають, що в дитини стало менше забруднених підгузків, варто задуматись, що можливо дитині не вистачає молока, і звернутись до педіатра за консультацією.

Чому пропадає грудне молоко?

Коли ми говоримо про недостатню кількість молока, насамперед варто окремо виділити поняття лактаційний криз. Це період, коли дитина активно росте та розвивається, а груди ще не встигли адаптуватися під стрибок у потребі малюка. У цей час малюк може здаватися постійно голодним, набагато частіше просить їсти, їсть з обох грудей, хоча й цього, здається, недостатньо. Такі кризи найчастіше трапляються на четвертому тижні, а також на 3, 7, 12 місяцях лактації. Може здатися, що в матері пропадає грудне молоко, але насправді це не так. Такий стан минає за кілька днів, коли молочні залози починають виробляти достатньо молока під нові потреби дитини. У цей час достатньо просто пити більше рідини, більше відпочивати та їсти й часто прикладати дитину до грудей.

Якщо ж говорити про інші причини, вони можуть бути такими:

  • неправильне прикладання до грудей

Грудного молока виділяється стільки, скільки потрібно дитині, і якщо дитина через якісь чинники не може достатньо відтягнути в молока, то його буде все менше й менше вироблятися.

Одна з найчастіших причин, чому так трапляється, це неправильне прикладання до грудей – дитина погано захоплює сосок і не може нормально відтягнути необхідну кількість грудного молока. Симптомами неправильного прикладання може бути біль у сосках, ситуації, коли дитина смокче груди понад тридцять хвилин, але не наїдається, коли немовля втягує щоки та прицмокує під час годування або ж засинає на грудях після 3–5 хвилин.

Також важливо не тільки правильно, а ще й регулярно прикладати до грудей. Зараз грудне вигодовування має бути на вимогу дитині. Якщо мама починає обмежувати харчування дитини, наприклад, не годує вночі, це також стимулює зменшену лактацію.

  • дитину допоюють водою

До шести місяців дитині не потрібно давати воду. Винятками можуть бути лише велика спека, температура або інші чинники, які підвищують виділення рідини.

У грудному молоці води достатньо. Якщо ми будемо давати просто так воду, вона не має харчової цінності, але забирає об'єм шлунку дитини, тому дитина буде їсти менше, і ми будемо провокувати зменшення грудного молока.

  • проблеми зі здоров’ям у матері

Організм жінки лабільний, на нього впливають дуже багато чинників. Стрес, відсутність відпочинку, неякісне або недостатнє харчування матері також можуть сильно зменшити кількість грудного молока, адже в організму не буде ресурсу на його вироблення.

Також на кількість молока можуть впливати тяжкі пологи, сильні вірусні захворювання, а також гормональні хвороби.

Що робити, щоб збільшити кількість грудного молока?

Звернутися до лікаря

Насамперед варто звернутися до консультанта грудного вигодовування, педіатра або сімейного лікаря, щоб він перевірив правильність прикладання до грудей. Це одна з найпоширеніших проблем, яку складно виправити самотужки.

Зціджувати молоко

Зціджувати молоко потрібно, тільки якщо ви помітили, що проблема є. Потрібно, щоби організм матері думав, що треба більше молока. Після дитини варто відсмоктати молоко додатково, і, відповідно, на наступний раз грудного молока буде більше. Найкраще це робити молоковідсмоктувачем, щоби зробити процес менш травматичним.

Змінити процедуру годування

Якщо ви годували по графіку, то варто знову повернутися до годування на вимогу, тобто годувати частіше. Також варто пропонувати щоразу обидві груді та збільшити контакт шкіри до шкіри, оскільки це сприяє виробленню окситоцину й, відповідно, збільшенню кількості грудного молока.

Відпочивати та налагодити харчування

Насамперед важливо мінімізувати стрес, дозволити собі інколи відпочити. Наприклад, послухати заспокійливу музику, подихати, зробити швидку медитацію або ж просто відірватися на якісь ігри або хобі, подрімати.

Також дуже важливий харчовий і питний режим мами, тобто харчування має бути повноцінним. Є дуже багато міфів щодо грудного вигодовування та харчування. Раніше вважали, що необхідна жорстка дієта, і бідні мами такого не витримували. Для вироблення молока треба дуже багато енергії, тобто жінці, навпаки, потрібно їсти більше на 400–500 калорій від того, що вона їсть зазвичай. Зараз думка змінилась – рекомендують стандартне харчування мами. Виключається лише алкоголь, кофеїн у великій кількості, тобто не більш як одне-два горнятка кави на день, і деякі види риб, які накопичують ртуть і важкі метали.

Кажуть, що для збільшення кількості молока варто пити багато коров’ячого молока, але це також міф. Велика кількість коров’ячого молока – а дехто починає пити 2–3 літри на день – може простимулювати негативні реакції дитини, наприклад, харчову алергію на білок коров'ячого молока, здуття живота, кольки тощо. Насправді на вироблення молока впливає кількість рідини, а не молока. Це 2,5 літра рідини, але різноманітної – наприклад, вода, чаї, відвари, супи тощо.

Як почати догодовувати?

Грудне вигодовування є стандартом, який насамперед рекомендують дитячі асоціації. Проте деякі жінки обирають догодовувати сумішами. Це може бути пов’язано з різними чинниками: повернення на роботу, бажання мами мати повноцінний нічний сон або краще розпоряджатися своїм днем тощо.

У деяких випадках також важко встановити причину, чому саме кількість молока знизилася і, відповідно, важко поновити його. Дитину не можна лишати без достатньої кількості поживних речовин, тому іноді догодовування є необхідним.

Варто розуміти, що таке буває. Ви не стаєте поганою мамою через те, що ви не можете повністю забезпечити дитину грудним молоком.

  • Оберіть суміш

Загалом у нас є три портрети, на які потрібно звернути увагу.

Перший – це коли дитина здорова і її нічого не турбує. Тоді ми шукаємо суміш, максимально наближену до грудного молока. Там мають бути білки, жири, вуглеводи, а також олігосахариди та пребіотики, які є в грудному молоці. Також у грудному молоці є постбіотики, тобто речовини, які синтезуються після ферментації та корисні для здоров'я малюка. Усі ці додаткові речовини будуть впливати на формування мікрофлори малюка.

Також варто звернути увагу, щоб були довгі ланцюгові омега-3 жирні кислоти. Вони необхідні дітям для розвитку зору, нервової системи, когнітивних функцій, імунної системи тощо. А ще добре, якщо в суміші є бета-пальмітинова жирна кислота. Тоді буде менше проблем із закрепами та твердими випорожненнями в дитини.

Другий портрет – це якщо в дитини є якісь функціональні проблеми – кольки, здуття живота. У такому випадку варто підібрати суміш, яка буде містити меншу кількість лактози. Не повністю безлактозні, а саме ті, у яких менше лактози, тому що такі проблеми часто говорять про стан транзиторної лактазної недостатності, який є тимчасовим.

Часто в дітей бувають закрепи, тоді варто брати суміші з бета-пальмітиновою жирною кислотою. У стандартних сумішах міститься альфа-пальмітат, який стимулює твердий кал.

І третій портрет – дитина, яка має алергію. Якщо вже дитина має атопічний дерматит, висипи, тоді варто спробувати суміші на основі глибокого гідролізу білка чи амінокислотні суміші. Можемо давати її 4–6 тижні й дивитися на реакцію – чи проходять висипи, чи ні. І якщо проходять, то це є харчова алергія, ставиться діагноз, і має бути тривалий час дієта – щонайменше шість місяців. Але для таких випадків необхідна консультація педіатра.

  • Визначте, скільки суміші потрібно

Якщо ви спочатку годуєте грудьми, а потім догодовуєте, бо не вистачає молока, то варто розуміти, скільки саме суміші необхідно. Для цього використовують контрольне зважування – зважте дитину до годування та після годування, не змінюючи памперс. Так ми зрозуміємо, скільки дитина випила, а потім можна вирахувати, скільки ще необхідно догодувати. Це варто робити з педіатром – вони добре знають, як визначити потребу в харчуванні дитини залежно від ваги та віку.

  • Оберіть спосіб догодовування

Між грудьми та соскою дуже велика різниця. Коли дитину годують грудьми, вона широко відкриває рот, активно працює щелепою, а соска більше про роботу губами та язиком. Також із грудей набагато важче дістати молоко. Тож якщо занадто рано давати дитині смочок або пляшечку, то вона може відмовлятися від грудного молока, бо це вимагає занадто багато зусиль, або ж почати неправильно смоктати груди, створюючи болючі відчуття для матері.

Тому не варто давати дитині суміші без необхідності або смочок до того, як ви встановите нормальну рутину грудного вигодовування. Це займає приблизно 4–6 тижнів.

Та навіть після цього варто купувати спеціальні пляшечки з фізіологічними сосками з повільним потоком. У 5–6 місяців можна також догодовувати дитину ложкою.

Як правильно годувати сумішшю?

Щоб приготувати суміш, необхідно спочатку прокип’ятити воду та дати їй охолонути до температури, яка вказана в інструкції до суміші. Кип’ятком заливати не можна, тому що це може знищити деякі корисні поживні речовини, а отже, дитина їх недоотримає. Давати суміш дитині можна, коли вона набуде температури приблизно 37 градусів.

Якщо ви приготували суміш і залишили її за кімнатної температури, то її можна використовувати максимум дві години. У холодильнику вона може зберігатися до 24 годин, проте підігрівати її можна лише під теплою водою, ні в якому разі не в мікрохвильовці. Краще готувати суміш перед годуванням і не тримати в холодильнику. Після годування дитини залишки суміші необхідно викинути.

Під час годування з пляшечки варто зберігати контакт шкіра до шкіри, щоб процес був максимально комфортним для дитини. Після годування варто щонайменше 30 хвилин зберігати вертикальне положення малюка, щоб не стимулювати зригування.

Як зрозуміти, що суміш не підходить?

Варто дивитися на всі реакції, які можуть виникнути дитині в дитини. Це є висипи, свербіж, почервоніння; зригування – їхня поява або посилення – блювання; проноси, закрепи, збільшення кольків.

У такому випадку варто звернутися до лікаря, тому що може бути, що якась інфекція, і початок догодовування просто збігся.

Коли вводити прикорм?

Прикорм – це коли склад грудного молока починає не відповідати потребам дитині: їй потрібно більше якихось інгредієнтів, і вона готова до перетравлення та засвоєння нових продуктів. Тобто це вже не про нестачу молока у вас, а про нові потреби малюка. Переважно такий прикорм починається з 4–5 місяця життя, максимум із шостого.

Є такі ознаки готовності дитини до введення прикорму:

  • вона вже сама тримає голову
  • вона сидить практично без підтримки, наприклад, на стільчику для годування
  • вона відкриває рот, коли підносять ложку з їжею, але якщо вона не голодна, відвертається від ложки з їжею
  • вона закриває рот із ложкою в роті, тримає їжу в роті, ковтає, а не випльовує їжу

Починати варто з якогось одного продукту. Якщо дитина не добирає вагу, тоді ми починаємо з каші, а якщо дитина нормально набирає, тоді починаємо з овочевого прикорму.

Не можна давати два-три продукти разом, бо необхідно простежити реакцію на кожен продукт – чи немає алергії, якоїсь негативної реакції на продукт. Якщо вона є, цей продукт варто забрати.

Більше про питання здорового материнства можна дізнатись у діджитал-енциклопедії для батьків Nutricia Club!

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.