Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експерту13 запитань, які ви соромитеся поставити колопроктологу

Як уникнути геморою і що таке анальні тріщини

13 запитань, які ви соромитеся поставити колопроктологу — Запитання експерту на Wonderzine

Колопроктологи, або ж проктологи, однозначно заслуговують на звання лікарів, яких бояться називати. Чимало людей соромляться ходити до проктолога й самостійно лікують захворювання анального каналу, що може призвести до негативних наслідків для здоровʼя.

Ми поговорили з колопроктологинею Анастасією Пристаєю про те, що лікує колопроктолог, коли до нього варто звернутися, яку профілактику можна проводити, щоб уникнути захворювань анального каналу і як сидячий спосіб життя впливає на здоровʼя анального каналу й товстої кишки.

Текст: Ольга дуденко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Анастасія Пристая

проктологиня


Хто такий колопроктолог?

Це лікар, що займається хірургічним лікуванням патологій товстої кишки, анального каналу та промежини. Сама спеціальність називається колопроктологією, або колоректальною хірургією. Найчастіше до колопроктолога звертаються через геморой, анальні тріщини, ушкодження слизової оболонки кишківника, випадіння прямої кишки, поліпи, пухлини тощо.

Чому люди соромляться звертатися до колопроктолога?

Практично всі люди соромляться йти до колопроктолога, і це велика проблема. В Україні неадекватно побудована сексуальна освіта, немає притомного підходу до виховання дітей стосовно цього питання. Їх банально не вчать доглядати за собою та правильно користуватися своєю дупцею. Як наслідок, ми маємо декілька поколінь, які через нерозуміння власної анатомії наживають проблеми, але стидаються про них говорити, поки не припече.

Однак є і тенденція до позитивних змін. Багато лікарів почали займатися просвітницькою діяльністю в соціальних мережах, що поступово знімає стигму з колопроктології.

Інше питання – лікарська агресія. До мене часто звертаються люди, які пережили негативний досвід відвідування проктолога (навченого за совєцькими методичками). Під час таких оглядів лікарі не пояснюють, що робитимуть із пацієнтами, не зважатимуть на те, що їм може ставати боляче, присоромлюють, дають недоречні коментарі тощо. На жаль, на ці аспекти стосунків «лікар-пацієнт» проктологи попередніх поколінь не звертали особливої уваги. Зазвичай після такого досвіду пацієнти ще багато років не звертаються по допомогу через страх.

Чому може виникати біль в анальному каналі?

Варіантів безліч. Найпоширеніші:

– геморой;

– анальні тріщини;

– парапроктит (запалення клітковини в ділянці прямої кишки);

– нориця (ускладнення тривалого запального процесу в прямій кишці);

– поліп (патологічні доброякісні утворення на слизовій оболонці);

– пухлини;

– травми (можуть виникати внаслідок анального сексу, використання секс-іграшок, падіння);

– проктит (запалення слизової оболонки прямої кишки).

Не варто займатися самодіагностикою. Це призводить до негативних наслідків для здоровʼя. За перших скарг звертайтеся до фахівця.

Чому з анального каналу може виділятися кров?

Можливими причинами також є геморой; анальні тріщини; запальні захворювання товстої кишки; поліпи, що травмуються каловими масами; онкологія; дивертикулярна хвороба (захворювання, що супроводжується утворенням грижоподібних випинань слизової оболонки крізь м'язовий каркас за межі контурів стінки кишки); травми.

Дуже часто кров з ануса списують на геморой, бо в анальному каналі можуть зʼявлятися вузли. А це може виявитися зовсім не він, і людина втрачає час, опиняючись у важкому становищі. Тож самодіагностикою чи самолікуванням займатися не варто.

Як сидячий спосіб життя впливає на здоровʼя анального каналу?

Сидячий образ життя негативно впливає на всі органи. За гіподинамії – низькому рівні рухливості – виникає постійний застій венозної крові в малому тазу. На додачу послаблюється перистальтика (скорочення) кишки, що спричиняє закреп. Усе це разом є тригером для розвитку геморою.

Яка кількість випорожнень щодня є нормою?

Усе індивідуально. Є суперечлива формула «від 3 разів на добу до 1 разу на 3 дні». З цього приводу найкраще звернутися до гастроентеролога й отримати індивідуальну консультацію. Що є нормою кількості випорожнень для однієї людини, не завжди підходить для іншої.

За яких обставин у людини може виникнути геморой?

Причин може бути багато: генетика, закрепи, постійні натужування під час випорожнення, звичка сидіти на унітазі з гаджетом чи книжкою (адже це збільшує тиск на вени в анусі), вагітність і пологи, підняття важких речей, сидячий спосіб життя й інші.

Що таке анальні тріщини й чому вони можуть виникати?

Анальні тріщини – це розрив слизової анального каналу. Найчастіше виникають на 6 годинах умовного циферблату: уявіть, що анус – це годинник. Коли уявна стрілка вказує на статеві органи – це 12 годин, коли на куприк – це 6 годин. На 6 годинах – найслабше місце. Там зазвичай і утворюються тріщини внаслідок закрепів або, навпаки, діарей, а також травм.

Анальні тріщини можуть проявлятися

– болем під час і після акту дефекації, що може тривати до декількох годин і викликати розлади сечовипускання;

– незначною кровотечею після акту дефекації;

– спазмом анального сфінктера, що призводить до затримки випорожнення;

– свербежем.

Гострі тріщини (ті, які тривають у середньому до трьох місяців від початку виникнення) лікуються консервативно за допомогою дієти (з виключенням гострої їжі та алкоголю з харчування), послабленням стула проносними препаратами та препаратами місцевої дії у вигляді свічок. Вони небезпечні тим, що можуть перетворюватися на хронічні, ускладнюватися спазмом сфінктера, парапроктитом і норицями. Викликають сильний біль, іноді настільки потужний, що неможливо випустити гази. У хронічному стані тріщини потребують хірургії.

Лікувати анальні тріщини в домашніх умовах не варто. Помітивши їх, одразу звертайтеся до лікаря.

Чи є профілактика проти геморою й інших захворювань анального каналу?

Щоб уникнути захворювань анального каналу, зокрема й геморою, треба

– насичувати харчування клітковиною (каші, бобові, цитрусові, горіхи, зернові культури, лісові ягоди, овочі);

– пити достатню кількість води (орієнтуйтеся на колір сечі: якщо соломʼяно-жовта – кількість спожитої води в нормі, якщо темнішого кольору, схожа на чай, – ви пʼєте замало води). У разі появи закрепу варто збільшити обʼєм рідини, яку ви споживаєте;

– здійснювати акт дефекації без довготривалого сидіння на унітазі, тримаючи підставку під стопами (можна взяти що-небудь, що підійме коліна вище за рівень тазу. Ця поза найбільше сприяє акту дефекації та полегшує процес);

– підмиватися гігієнічним душем замість використання туалетного паперу (людська попа не пристосована до того, щоб її терли папером і так травмували та втирали залишки калу в шкіру й слизову. Вона пристосована до підмивання проточною водою, навіть без використання мийних засобів. Можна поставити біля унітазу гігієнічний душ – це недорого й дуже зручно. Це невеликий шланг із лійкою, що монтується поряд з унітазом чи біде. Його основне призначення – делікатний обмив геніталій після використання туалету);

– мати регулярну фізичну активність (ходьба, біг, плавання). У спортзалі краще виконувати вправи без використання заліза й підняття важкостей. Це призводить до підвищення внутрішньочеревного тиску, який провокує геморой та опущення органів малого тазу в жінок. Люди не пристосовані до підняття важкостей через прямоходіння. За перших скарг звертатися до спеціаліста.

У яких випадках варто звернутися до колопроктолога?

До колопроктолога направляють лікарі загальної практики у випадку діагностування раку товстої кишки або ускладнених форм запальних захворювань кишки, що потребують хірургії.

Загалом варто звернутися до фахівця, якщо ви помітили такі симптоми:

– біль в анальному каналі (постійний чи періодичний, під час чи після дефекації);

– свербіж у задньому проході;

– виділення крові, слизу або гною з анального каналу;

– поява «чогось зайвого» в анальному каналі та навколо нього (наприклад, зʼявилася ґуля або набрякла шкіра навколо ануса);

– зміна характеру та форми стула (особливо якщо це супроводжується анемією та схудненням);– виділення калу та газів із піхви;

– набряк і біль у ділянці куприка.

Щодо закрепів: колопроктологи лікують винятково термінальні (останні, тяжкі) форми. Тоді людині видаляють товсту кишку. Але це дуже рідкісні випадки, тож загалом закрепи лікують гастроентерологи.

Чи потрібно проходити регулярний огляд колопроктолога?

До проктолога ходять, якщо є конкретні скарги. Також бажано відвідати його перед вагітністю. У 45 років кожна людина повинна пройти скринінг колоректального раку – колоноскопію. Але це роблять ендоскопісти.

Як підготуватися до візиту колопроктолога?

За декілька годин поставити будь-яку аптечну мікроклізму (мікролакс, енема тощо). Цього абсолютно достатньо. Можна замінити водною клізмою об'ємом до 300 мл. Обмежень щодо їжі та вживання рідини немає: у день консультації можете спокійно снідати й обідати.

Варто зазначити, що менструація також не є приводом скасовувати візит. Це не відіграє жодної ролі.

Чого очікувати на консультації в колопроктолога?

Первинно лікар поговорить із вами, запитає, що вас турбує, коли почалися ці скарги. Важливо памʼятати свої хронічні захворювання (діабет, гіпертонію), які ліки постійно вживаєте, чи були в роду випадки проктологічних чи онкологічних хвороб, які операції були у вашому житті. Візьміть із собою всі попередні медичні документи, які маєте.

Потім лікар проводить огляд. Він складається з

  • візуального огляду промежини;
  • пальцевого дослідження прямої кишки, яке дає змогу виявити тріщини анального отвору, геморой, поліпи та новоутворення;
  • аноскопії (введення аноскопа – трубки до 10 см для обстеження анального отвору й прямої кишки);
  • ректороманоскопії (введення ректоскопа – трубка до 20 см; дає змогу діагностувати наявність поліпів, раку прямої кишки).

Усі обстеження безболісні. Огляд можуть проводити на гінекологічному кріслі, на лівому боку або в колінно-ліктьовій позі. Остання є найзручнішою для лікаря.

Після огляду вам повинні зрозуміло пояснити ваші стан, діагноз і перспективи здоровʼя чи подальшого лікування. Не соромтеся ставити запитання. Головне – проктолог не має права коментувати статеві органи чи зовнішній вигляд пацієнтів. Якщо ви стикнулися з подібною поведінкою на огляді, варто змінити фахівця.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.