Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуЧи завжди буде так боляче, як уперше? 12 запитань про генітальний герпес

Відповідає гінекологиня

Чи завжди буде так боляче, як уперше? 12 запитань про генітальний герпес — Запитання експерту на Wonderzine

Згідно з останніми даними ВООЗ, понад 4 мільярди людей живуть із вірусом простого герпесу. Проте якщо герпес на губах не вважається чимось страшним і незвичним, тема генітального герпесу, як й інші ЗПСШ, оповита міфами та нерозумінням.

Вирішили розібратися в тому, що таке генітальний герпес, як він передається та як (не) лікувати його симптоми. 

текст: Анастасія Микитенко

 

 

 

 

Тетяна Осауленко

лікарка-гінекологиня, ендокринологиня 

 

Що таке генітальний герпес і як він передається?

Генітальний герпес – це інфекційне захворювання, викликане вірусом простого герпесу, тобто тим самим вірусом, що й герпес на губах. 

Генітальний герпес передається через контакт шкіри до шкіри, слину, сперму та вагінальні виділення. Найчастіше це відбувається через незахищений вагінальний та анальний секс, а також – оральний, якщо людина, яка робить мінет або кунілінгус, має герпес на губах. 

Генітальний герпес має такі симптоми:

  • поколювання, печіння або свербіж у зоні статевих органів
  • висипання, пухирці на статевих органах, навколо анусу, на сідницях або стегнах
  • набряк навколо пухирців
  • біль при сечовипусканні
  • зміна виділень 

Симптоми можуть з’явитися за 2–12 днів після контакту з людиною, яка мала вірус. Проте часто трапляється так, що герпес живе в тілі безсимптомно або проявляється через роки після зараження.  

 

 

Чи лікується герпес?

Наразі є антивірусні препарати на основі ацикловіру, валацикловіру та пенцикловіру, які допомагають ефективно боротися із симптомами. Варто звернутися до лікаря, щоб обрати правильний режим лікування, тобто його частоту та тривалість. Ліки варто приймати в перші декілька годин після появи симптомів, тому варто поспостерігати за своїми відчуттями в перші кілька епізодів. 

На цей період також можна вживати менше алкоголю, гострої їжі та кофеїну, щоб полегшити місцеві симптоми під час епізоду герпесу. 

Хоча наразі неможливо позбутися герпесу повністю, можна застосувати протирецидивне лікування, яке допоможе зменшити кількість епізодів. Водночас варто обстежитися повністю, бо часті епізоди герпесу можуть свідчити про ослаблений імунітет. 

 

 

 

Як змінюється протікання герпесу з кожним наступним епізодом?

Перший раз, коли з’являються симптоми, зазвичай найважчий. Він, зокрема, може супроводжуватися підвищеною температурою, головним болем, набряклими лімфовузлами та ломотою в тілі. 

Іноді трапляється так, що людина взагалі має лише один епізод. Іноді буває, що перші пів року людина часто має епізоди одне за одним.

Проте що довше вірус живе в організмі, то менш яскравими та болісними стають епізоди. Вони можуть траплятися набагато рідше, наприклад, один або два рази на рік, і провокувати меншу кількість і розмір пухирців. 

Як уберегтися від генітального герпесу?

Є два прості правила: використовувати бар’єрний захист під час сексу та повністю утриматися від сексу з людиною, яка має виразки або інші явні симптоми епізоду герпесу. 

Якщо у вас і у вашого партнера або партнерки немає симптомів, то не варто робити додаткові тести на герпес та очікувати симптомів після кожного статевого акту. Найточніший спосіб виявити, чи є в людини герпес, чи ні, це взяти аналіз пухирця. Якщо ж його немає, то точно встановити наявність вірусу в організмі неможливо. Через це навіть клініки перестали включати тест на генітальний герпес до загального пакета тестів на ЗПСШ. 

 

 

Бліцзапитання:

Коли ймовірність епізоду герпесу підвищується?

Зазвичай пухирці можуть з’являтися, якщо ваш імунітет заслабкий, ви відчуваєте багато стресу або дуже втомлені. Жінки також можуть стикатися з епізодами незадовго до або під час менструації. 

Мій партнер або партнерка має герпес і симптоми, а я ні. Я точно заражуся?

Ні, необов’язково. Варто повернутися лише до двох базових правил: відсутність сексу під час епізодів хвороби та захищений секс, коли симптомів немає.  

Коли можна повернутися до статевого життя після епізоду герпесу?

За п’ять днів після того, як у вас зникли пухирці. 

Чи варто попереджати партнерів і партнерок, що в мене є генітальний герпес, якщо наразі в мене немає симптомів?

Якщо ви знаєте, що маєте герпес, то варто попереджати, а також розповісти, які заходи вам обом варто вжити, щоб уникнути передачі вірусу. 

Чи може людина, яка має герпес, отримувати оральний секс?

Так, якщо робити це з презервативом або латексною серветкою. Проте варто повністю утриматися від сексу під час епізоду хвороби. 

Чи дієта може впливати на ймовірність епізоду?

На ймовірність епізоду можуть впливати речі, які загалом знижують імунітет – надмірне вживання алкоголю, брак сну, стрес тощо. Проте немає якихось конкретних продуктів, які можна вживати, щоб запобігти епізоду герпесу. 

Чи потрібно щось змінювати в побуті, якщо ви живете з кимось, хто має епізод генітального герпесу?

Як я зазначала раніше, герпес передається лише через слизові оболонки. Отож заразитися можна лише через речі, які й так мають бути особистими – спідня білизна, рушники для тіла, мило, секс-іграшки тощо. Також на період епізоду необхідно відмовитися від сексу з партнером або партнеркою.  

Чи можна використовувати якісь олійки, відвари трав, ванни, щоб зменшити біль від пухирців?

Якщо вам призначили правильне противірусне лікування, то ніякі трави та ванни вам не будуть необхідними. А від ідеї олійок точно варто відмовитися, адже вони ще більше погіршують висип. 

 

 

 Фото: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.