Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуПитання експерту: чи можна перенести місячні

(Не)бажані менструації

Питання експерту: чи можна перенести місячні — Запитання експерту на Wonderzine

Менструальний цикл – це природний процес, тому його неможливо уникнути повністю. Проте є способи відтермінувати його на певний час, якщо ви відчуваєте в цьому потребу.

Разом із гінекологинею Інною Ейсмонт розповідаємо, у яких випадках і якими засобами можна переносити місячні, які ризики та побічні ефекти при цьому можуть виникати й кому протипоказано відтерміновувати менструальний цикл.

Обовʼязково проконсультуйтеся з гінекологом перед тим, як користуватися будь-яким методом відтермінування місячних.

Текст: Ольга Дуденко

 

 

 

Інна Ейсмонт

гінекологиня-ендокринологиня та лікарка УЗД-діагностики медичного центру CALM

 

 

Наукового терміну для явища відтермінування місячних немає. Але в жінок трапляються ситуації, коли менструації стають для них небажаними – наприклад, весілля, спортивні змагання, конференції й інші важливі події. У таких випадках вони можуть відтермінувати свої менструації в часі. 

Щоб зрозуміти, як це можливо, спочатку розберемося, що таке менструальний цикл жінки. Менструальний цикл – це період від першого дня менструації до початку наступної менструації. Для кожної жінки циклічність своя. Зазвичай він триває 24–38 днів, із яких 4,5–8 днів припадає на менструацію. 

У середині менструального циклу відбувається овуляція (розрив домінантного фолікула та вихід яйцеклітини), що дає можливість жінці завагітніти. Для того, щоб цей процес відбувався, у яєчниках жінки виробляються основні гормони: естроген і прогестерон, рівні яких у крові постійно коливаються.

Естроген відповідає за першу фазу менструального циклу (період після 1 дня менструації до овуляції), а саме за дозрівання домінантного фолікула в яєчнику та наростання ендометрію (слизової матки). Прогестерон відповідає за другу фазу МЦ (період від овуляції до першого дня менструації наступного циклу). Основна його функція – це підготовка слизової матки до прикріплення заплідненої яйцеклітини, якщо це відбулося. Організм чекає цієї події 14 днів. Якщо запліднення не відбулося, то рівні цих гормонів падають, і «непотрібна» слизова матки виходить у вигляді наступної менструації. І починається наступний МЦ.

Цей процес відбувається безперервно. Сам менструальний цикл має бути чітким, без зсувів, і, якщо виникають будь-які його порушення, варто звернутися до лікаря.

Способи відтермінування місячних

  • Гормони прогестерону

Найпростіший спосіб відтермінування менструації у звичайному менструальному циклі – це подовження другої фази МЦ завдяки вживанню препарату прогестерону. Але починати його потрібно заздалегідь (із 14–16 дня МЦ і до бажаного дня). Якщо ж почати вживання препарату напередодні менструації, то це може не спрацювати, адже організм мудрий і живе за своїми законами. Так ми можемо подовжувати менструальний цикл до 10 днів, не більше. Не можна використовувати цей метод на постійній основі, якщо цього немає в рекомендаціях лікаря.

  • Гормональні контрацептиви

Якщо жінка часто потребує відтермінування менструації або зовсім їх не бажає, то в цьому їй допоможе приймання КОК (комбінованих оральних контрацептивів) на постійній основі, які призначає лікар. 

Препарати КОК можуть мати в упаковці 21 таблетку. У таких препаратах усі таблетки активні. Вони містять однакову дозу естрогену та прогестерону в кожній таблетці. Приймають їх за схемою – 21 день приймання, 7 днів перерви (рівень гормонів падає, і менструації проходять). КОК, що мають 28 таблеток, складаються з активних таблеток і неактивних (без гормонів), тому такі препарати приймають без перерви, адже менструація проходить на неактивних таблетках. 

Якщо жінка хоче відтермінувати місячні, вона може не робити семиденну перерву (за схемою приймання 21/7) або припинити вживати неактивні таблетки з упаковки, що містять 28 таблеток, адже саме завдяки їм відбувається менструація. 

Жодні інші методи у вигляді дієт, спеціальних напоїв чи їжі не допоможуть уникнути місячних.

 

 

 

 

Механізм дії гормональних контрацептивів 

Однакові дози естрогену та прогестерону, що містяться в КОК, потрапляють в організм жінки та блокують роботу яєчників, ніби відправляючи їх «у відпустку».

Унаслідок цього не відбувається дозрівання фолікулів, овуляція, навіть може зменшуватися матка. Такий процес зворотний, адже 1 таблетка діє 24 години. За пропуску приймання активних таблеток функція яєчників відновлюється. Тому так важливо приймати КОК в один і той самий час.

Що потрібно для відновлення менструації

Якщо зникає потреба у відтермінуванні місячних, жінка припиняє вживання препарату прогестерону. Рівень гормонів поступово знижується, і на 4–5 день відміни препарату знову зʼявляється менструація. За використання КОК жінка може повернутися до схеми попереднього приймання. Якщо вона взагалі хоче завершити приймання КОК, варто обовʼязково допити упаковку до кінця.

При лікуванні певних патологій, наприклад, ендометріозу, гіперплазії ендометрію, лікарі можуть призначати препарати прогестерону з 5 до 25 дня МЦ, майже на весь менструальний цикл або в безперервному режимі, застосовувати внутрішньоматкову гормональну спіраль, інʼєкції, що блокують яєчники на рівні головного мозку. І, як наслідок, зменшується кількість менструальних виділень або вони тимчасово зникають. Важливо, щоби будь-які пігулки жінка вживала за призначенням і під контролем лікаря. 

Завдання лікаря – пояснити, як діє препарат, і перший час постійно бути на зв'язку з пацієнткою, щоб вона в будь-яку хвилину могла звернутися, якщо її щось тривожить. Наприклад, на перших упаковках КОК можуть спостерігатися мажучі виділення незалежно від дня приймання таблеток (адаптаційний період). Якщо ситуація не змінюється, то лікар може змінити препарат або скоригує дозу препарату, яку вживає пацієнтка.

 

 

 

Можливі побічні ефекти

Одна з основних функцій гормону прогестерону – це розслаблення м'язових волокон матки під час виношування вагітності. Але ці мʼязові волокна є не тільки в матці, а й у шлунково-кишковому тракті, у судинах. Це призводить до того, що під час вживання препарату прогестерону може виникати слабкість, запаморочення, сонливість, схильність до закрепів. У такому випадку лікар рекомендує приймати прогестерон увечері, коли жінка вже перебуває вдома і їй легше переносити дію препарату. 

Перед призначенням гормональних контрацептивів лікар пояснює жінці механізм дії КОК, а також попереджає про те, що на початку приймання препарату, особливо перших упаковок, зростає ризик тромбозів. На цю тему були проведені дослідження, це вказано в інструкції до препарату. З часом ризик спадає й уже через 6 місяців досягає рівня, як і до приймання препарату.

Деякі жінки бояться довго приймати КОК і роблять перерву, а потім знову повертаються до приймання препарату. Так не варто робити, адже жінка знову збільшує ризик виникнення тромбозів. Варто також пам’ятати, що під час вживання гормональних контрацептивів важливо пити достатню кількість води й не перебувати тривалий час у сидячому положенні, оскільки це згущує кров.

Протипоказання 

Категорично не можна приймати контрацептиви людям, які мають 

  • Порушення функції нирок.
  • Недостатність кори надниркових залоз.
  • Високий ризик розвитку артеріального або венозного тромбозу. До цієї категорії, зокрема, належать жінки, які:

– палять і мають вік понад 35 років;

– мають тромбоз глибоких вен або тромбоемболію легеневої артерії (ТЕЛА);

– мають цереброваскулярне захворювання;

– хворі на ішемічну хворобу серця;

– мають тромбогенні вади клапана серця або тромбогенні порушення серцевого ритму;

– хворі на спадкову або набуту гіперкоагулопатію (схильність до надмірного згортання крові);

– хворі на неконтрольовану артеріальну гіпертензію; 

– хворі на цукровий діабет із судинними ускладненнями; 

– страждають на головні болі з вогнищевими неврологічними симптомами або мігрені з аурою або без і мають вік понад 35 років.

  • Аномальні маткові кровотечі нез’ясованої причини.
  • Рак молочної залози нині або в анамнезі, який може бути гормоночутливим.
  • Пухлини печінки, доброякісні або злоякісні.

Ці причини підвищують ризик тромбозів і побічних ефектів від препаратів. Якщо жінка здорова, і в її родині немає випадків інсультів, інфарктів, тромбозів до 40 років, лікар може рекомендувати їй гормональні контрацептиви й для контрацепції, і для зменшення/відтермінування кров'янистих виділень.

 

 

 

 

Коли може зникати менструація 

Іноді під час схуднення люди втрачають необхідну для їхнього індексу маси тіла вагу. У нормі його показник становить від 19 до 25. Якщо жінка різко втрачає вагу (понад 5 кілограмів за місяць), організм сприймає це як стрес. У такому випадку можуть припинятися менструації, бо для організму первинна функція – це вижити, а не розмножитися. 

Також жінки можуть втрачати менструацію, коли спостерігають гормональні зміни внаслідок ожиріння або на тлі стресу чи підвищення рівня пролактину. Це блокує яєчник. Так само на зупинку менструації впливають порушення функцій щитоподібної залози, наднирників, обміну чоловічих статевих гормонів, наприклад, тестостерону. У таких ситуаціях потрібно проконсультуватися з лікарем і визначити причину припинення місячних.

 

 

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.