Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуІз запізненням. 7 причин затримки менструації

Із запізненням. 7 причин затримки менструації  — Запитання експерту на Wonderzine

Пояснює гінекологиня

Відповіді на більшість запитань, які нас хвилюють, ми звикли шукати онлайн. У рубриці «ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ» ми переадресовуємо ці запити професіоналам із різних сфер.

Затримка місячних понад 7 днів може вказувати на вагітність, але не завжди. Нерегулярний цикл часто є наслідком інших станів чи захворювань жінки. Які можливі причини затримки місячних – запитуємо в лікарки-гінеколога.

Леся Красій

лікарка акушерка-гінеколог медичної мережі «Добробут»


Менструація – це процес відторгнення ендометрію (слизової оболонки матки). Відбувається він циклічно щомісяця, якщо жінка не завагітніла. Умовно цей процес можна поділити на дві фази.

У першій фазі організм готується до імплантації – закріплення яйцеклітини до слизової оболонки матки. Щоби це відбулося, ендометрій має нарости до таких розмірів, аби прийняти запліднену яйцеклітину. Тобто організм готується до вагітності.

У другій фазі відбувається перетворення ендометрію, завдяки якому яйцеклітина може втриматися в матці й далі розвиватися. Якщо вагітність не відбулася, виникає кровотеча, і тканини ендометрію, які наросли в першій фазі, виходять через піхву. Так відбувається по колу, поки жінка не завагітніє або поки в неї не починається менопауза.

У кожної дівчини настання менструації пов’язане з гормональними змінами та набором критичної маси тіла. У підлітковому віці дівчата стрімко ростуть, у них збільшується кількість жирових клітин, через що збільшується вага тіла й починаються місячні. Це нормально, адже саме в жирових клітинах синтезуються статеві гормони, які запускають процес менструації.

За нормальної роботи організму менструальний цикл триває 28 днів. Відхилення в межах тижня та коливання циклу від 21 до 35 днів можна вважати нормою – це не загрожує здоров’ю жінки. Затримка місячних понад 7 днів може вказувати на вагітність, але не завжди. Нерегулярний цикл часто є наслідком інших станів чи захворювань жінки.

Чому місячні можуть затримуватися?

Гормональні порушення

Це основна причина зміни нормальної менструальної функції жінок. Упливати на цикл можуть порушення в репродуктивній системі, зміни в роботі щитоподібної залози, наднирників або гіпофізу.

Сильний стрес

Стрес і злагоджена робота репродуктивної системи – два взаємосуперечливі поняття. Еволюційно людина не може розмножуватися, якщо їй загрожує небезпека, а саме так наш організм сприймає стрес. «Зупинити війну в голові» – одне з головних правил лікування порушень менструального циклу.

Різка зміна клімату

Зміна часових поясів або різка зміна клімату можуть призвести до порушень менструальної функції. Особливо, якщо ці фактори відбуваються регулярно. Наприклад, жінці доводиться часто їздити у відрядження.

Надмірна вага, дефіцит ваги або різке схуднення

Жирова тканина – це місце синтезу статевих гормонів та їхнього накопичення. Надмірна кількість або дефіцит жирової тканини впливають на нормальний гормональний баланс і, як наслідок, – на регулярність циклу. Окрім того, порушення гормонального балансу можуть викликати побічні ефекти через надмірний або недостатній синтез чоловічих і жіночих стероїдів.

Надмірні фізичні навантаження

Порушення менструального циклу часто трапляються у професійних спортсменок перед спортивними змаганнями, коли тренування стають дуже інтенсивними. Це пов’язано зі збільшенням рівня андрогенів (чоловічих гормонів) під час важких тренувань і викиду гормону стресу – кортизолу.

Сильні обмеження в харчуванні або так звана «сушка», коли людина різко зменшує жирові депо та кількість води в організмі, можуть спричиняти зміни у процесі обміну речовин. Схуднення за дуже короткий проміжок часу може призводити до затримки менструації. Помірні фізичні навантаження водночас дозволять зберегти баланс жирової та м’язової тканин, а тіло підтягнутим і здоровим.

Гормональні контрацептиви

Коли жінка вживає гормональні контрацептиви, у неї завжди змінюється цикл. Він буде регулярним, але обсяг місячних стає меншим. Таблетки пригнічують овуляцію та ріст ендометрію – у цьому й полягає захисна дія контрацептивів. Тому вживаючи ці препарати, дівчина має бути готова до мізерних місячних у вигляді двох крапель упродовж кількох днів. Так само відбувається під час встановлення гормональній спіралі. Підбирати гормональні контрацептиви потрібно зі своїм лікарем, аби розуміти, чого чекати й уникнути небажаних наслідків для організму.

Гінекологічні захворювання

Найпоширенішим захворюванням, яке може призводити до затримки місячних і нерегулярного циклу, є синдром полікістозних яєчників (СПКЯ). Це розповсюджена патологія, за якої виникає гормональний дисбаланс, пов’язаний із функціональною зміною яєчників.

За нормальних умов у яєчнику формується домінантний фолікул, який призводить до овуляції та подальшого запліднення. За синдрому СПКЯ немає домінантного фолікула, а є мультифолікулярні яєчники. Тому яйцеклітина не дозріває, тож овуляція не відбувається. Ці зміни можна простежити на ультразвуковій діагностиці.

Також за СПКЯ виникає гіперандрогенний синдром, коли в дівчини підвищена кількість чоловічих статевих гормонів – тестостерону. Візуально це проявляється у вигляді висипань на шкірі, підвищеного росту волосся на обличчі, спині, животі, сосках. Місячні стають нерегулярними: раз на декілька місяців або декілька разів на рік, а сам цикл доволі затягнутий.

Упливати на регулярність циклу також можуть інфекційні захворювання чи запальні процеси внутрішніх статевих органів.

Окремою темою обговорення з лікарем може бути зміна обсягу та тривалості менструації.

Обсяг менструації свідчить про нормальне наростання ендометрію. Це пов’язано із функціонуванням таких гормонів як естроген (відповідають за наростання ендометрію) та прогестерон (відповідає за перетворення ендометрію).

Нормальним об’ємом менструальних виділень є одна повна прокладка на день. У перші дні місячні бувають більш рясними, однак якщо впродовж дня ви змінили понад 4–5 повних прокладок, або необхідна зміна засобу гігієни вночі – це привід звертатися до лікаря.

Зазвичай до надмірних кровотеч або «мажучих» міжменструальних виділень призводять гормональні порушення. Зокрема відсутність овуляції (визрівання фолікула з виходом яйцеклітини, яка здатна запліднитися), гіперплазія (надмірне наростання ендометрію), овуляторні кровотечі, ендометріальна хвороба.

Скорочений або тривалий цикл також може повідомляти про певні порушення.

Що робити?

Аби зрозуміти, у чому причина затримки менструації, необхідно звернутися до гінеколога та пройти низку обстежень. Тільки лікар може визначити справжню причину затримки та призначити діагностику, яка потрібна.

Наприклад, УЗД дозволяє визначити стан яєчників, розмір матки, структуру та товщину ендометрію. Гормональні аналізи допоможуть розібратися, які гормони недостатньо або забагато синтезуються для нормального перебігу місячного циклу.

Після зібраних даних лікар може призначити діагноз і рекомендувати лікування. Займатися самолікуванням або чекати, коли все владнається самостійно, не варто. Так можна втратити час, і лікування потім буде тривалішим і складнішим. Головне – звернутися до лікаря, як тільки помічаєте регулярні затримки місячних.

редакторка: 

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Фото: 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.