Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експерту Як правильно чистити зуби та чи можна робити відбілювання вдома. 12 запитань стоматологу

 Як правильно чистити зуби та чи можна робити відбілювання вдома. 12 запитань стоматологу — Запитання експерту на Wonderzine

Про щітки, зубочистки та полоскання

На стан зубів упливає якість їхнього чищення, харчування, використання зубної нитки та засобів для полоскання. Це щоденна рутина й поки нас нічого не турбує, плановий візит до стоматолога щоразу відкладається. Але звертатися до лікаря варто не тільки за гострої потреби.

Ми поставили 12 запитань лікарці-стоматологу Маріанні Коршинській-Маді й дізналися, як правильно підібрати зубну щітку, чому карамельки – це all-inclusive для бактерій і що робити, коли зуб нагадав про себе на вихідних.

Текст: Катерина Янченко

Маріанна Коршинська-Маді

лікарка-стоматолог, магістерка медицини, учасниця спільноти «Свій.Док»


Як часто треба відвідувати стоматолога?

Для хорошого прогнозу стоматологічного здоров’я щонайменше раз на пів року. Це достатньо для того, щоб не допустити ускладнень карієсу, якщо він з’явився.

Як вибрати зубну щітку?

Зазвичай зубну щітку вибирають за брендом, кольором, ціною, наявністю очищувача щік і язика. Але мало хто звертає увагу на самі щетинки: їхню довжину, товщину, хімічний склад, кількість, розмір щітки, м’якість тощо. А насправді саме це має значення.

Критерії вибору зубної щітки такі:

  • щетина м’яка або середньої жорсткості;
  • ворсинок повинно бути багато й усі однакової довжини;
  • матеріал ворсу – синтетичний (поліестр, нейлон). Він більш вологостійкий, ніж натуральна щетина. А отже, там буде розмножуватися менше бактерій.
  • розмір головки (відповідно до віку: 0–3, 3–6, 6–12 років, а для дорослих – не більш як 2–2,5 см );
  • ергономічна ручка.

Змінювати щітку рекомендується що 3–6 місяців. Або раніше, якщо щетина втратила свою форму.

Що важливо у виборі зубної пасти?

Відчуття свіжості, чистота, відбілювання, смак, утворення піни, без піни, гелева, кольорова, щоб лікувала, щоб профілактувала карієс, без фтору, із фтором, веганська, щоб не тестувалася на тваринах, щоб усувала кровоточивість і ще мільйон вимог до ПРОСТО пасти. Однак «вимоги» не означає «критерії». Тому давайте розбиратися.

Зубна паста повинна бути обов’язково із фторидами. Це перше й основне правило. Наступне – безпечна за складом (це контролюють спеціальні органи). Звісно, може бути індивідуальна непереносність чи алергія на певні компоненти пасти (екстракти трав – ромашки, шавлії), ефірні олії, поліпропілен гліколь, peg-8, peg-12, SLS (натрій лаурил сульфат). Фториди, до прикладу, теж можуть подразнювати шкіру навколо рота за перорального дерматиту.

І останнє правило – паста повинна бути з безпечним індексом абразивності (RDA). Середня абразивність дорослих зубних паст на українському ринку від 70 до 130 (відбілювальні вище 150). Якщо RDA не вказано на тюбику, а таке часто буває, спробуйте знайти цю інформацію на офіційному сайті або ж сконтактуватися з виробником.

Чи мають ефект засоби для полоскання?

Однозначно. Деякі з них профілактують захворювання, деякі – лікують.Тому важливо проконсультуватися з лікарем. І ні в якому не разі не купувати собі антисептичні ополіскувачі просто так.

Як правильно чистити зуби?

Є багато методик чищення зубів. Своїх пацієнтів я навчаю модифікованої техніки Басса.

Та головне в техніці – це якісне очищення всіх поверхонь зубів. Їх у нас п’ять для кожного зуба. Для трьох видимих поверхонь ми використовуємо щітку, для інших двох, контактних, – йоршики чи дентальний флос.

Не забувайте чистити зуби двічі на день, не менш як дві хвилини щоразу.

Особливо важливим є чищення зубів перед сном. Оскільки вночі кількість слини значно зменшується, вона не омиває зуби, не виконує своїх основних функцій (мінералізуючу й антибактеріальну). А бактерії в нальоті, що ми не зчистили, поширюються.

Чистити зуби найкраще до прийому їжі або через 30–60 хвилин після. Адже під час вживання їжі змінюється кислотно-лужний баланс у роті в кислий бік. Якщо ми відразу почнемо «чухати» емаль щіткою, то можемо спровокувати її пошкодження. Тому ідеальний варіант – чищення ввечері, а зранку – через годину після сніданку. Після кави достатньо сполоснути рот водою.

Чи обов’язково користуватися зубною ниткою? Як щодо зубочисток?

Ні, не обов’язково. Тому що можна замість неї користуватися йоршиками.

Тобто хоча б раз на день очищення контактних поверхонь повинно бути. Зубочистки не можна використовувати. Ними можна травмувати ясна.

Чи допомагає відбілювання зубів? Чи можна це робити вдома?

До відбілювання є багато протипоказів. До прикладу, гіперчутливість, тріщини на емалі, карієс, захворювання ясен тощо. Я завжди пацієнтам розповідаю про ризики, що супроводжують цю процедуру.

Домашнє відбілювання безпечне тільки за умови дотримання всіх вказівок лікаря та без фанатизму. Але це не про різні смужки чи олівці для відбілювання

Останнє взагалі не рекомендую, тому що в більшості випадків це не працює. Або навіть якщо є відбілювальні елементи у складі, ми не можемо бути певні, що саме там, у якій концентрації та чи не маємо протипоказів до відбілювання.

Як часто варто робити професійну чистку?

Професійну гігієну рекомендують проводити кожні 6 місяців, а то й частіше за потреби. Спочатку лікар або гігієніст ультразвуковим і ручними інструментами знімає тверді зубні відкладення (зубний камінь), а потім полірує поверхні зубів і знімає м’які відкладення повітряно-абразивним методом (Air-flow).

Насправді ця процедура є надважливою. По-перше, як би пацієнт не старався вдома, є важкодоступні місця, які лікар може вичистити спеціальними інструментами. По-друге, є люди, що хронічно недочищають зуби. Наліт на зубах призводить до демінералізації емалі, а згодом до утворення карієсу. По-третє, наліт і зубний камінь – основні причини проблем із яснами.

Як бути, коли болить зуб уночі? Чи є якісь способи зарадити цьому самостійно?

Найперше, що треба зробити – прийняти адекватну дозу знеболювального. Зранку обов’язково звернутися до свого лікаря.

Чи впливає температура їжі та напоїв на зубну емаль?

Звісно, впливає. Не рекомендується вживати одночасно дуже гаряче та холодне. Можуть виникнути мікротріщини.

Є люди з надмірною чутливістю, які не можуть пити гарячий чай чи кусати морозиво. Інколи це просто особливості структури емалі, але інколи це ознака карієсу. Стоматолог допоможе розібратися і з першим, і з останнім.

Що викликає кровоточивість ясен?

Кровоточивість ясен – це ознака їхнього запалення (гінгівіт). З такою проблемою потрібно звертатися до стоматолога, а не шукати магічну зубну пасту.

Найчастіше пацієнтам допомагає професійна гігієна, навчання правильної методики чищення та підбір індивідуальних засобів гігієни (щітка, йоршики, ополіскувач).

Але дуже часто кровоточивість є симптомом пародонтиту. Це серйозне захворювання, що може призвести до втрати зубів. І лікується воно дуже добре на початкових стадіях, тому варто не зволікати.

Як харчування впливає на стан зубів?

  • з їжею ми отримуємо всі необхідні нутрієнти та мікроелементи, в тому числі і для зубів;
  • прийом їжі стимулює слиновиділення, а це й очищення зубів, і ремінералізація;
  • тверда їжа додатково очищує поверхні зубів (яблуко, морква, капуста);
  • відкушування, пережовування твердих продуктів харчування сприяють нормальному розвитку зубощелепового апарату.

І хоча їжа змінює кислотно-лужний баланс ротової порожнини в кислий бік, наша слина повертає все до нормального стану через деякий час. Найбільше шкодять зубам прості вуглеводи, а якщо вони ще й надовго в роті (льодяники, карамельки) – це all inclusive для бактерій карієсу.

Потрібно харчуватися збалансовано, уникати швидких і частих перекусів, пити воду та чистити зуби. І тоді на вас чекають тільки профілактичні візити до стоматолога.

Розповісти друзям
7 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.