Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Їжа«Твін Пікс» зі шматочком вишневого пирога. Готуємо 5 страв, які трапляються в осінніх фільмах

«Твін Пікс» зі шматочком вишневого пирога. Готуємо 5 страв, які трапляються в осінніх фільмах — Їжа на Wonderzine

Солодка випічка та салат із пастою

Часто в наших улюблених фільмах і серіалах трапляються страви, які потім хочеться повторити самостійно. Осінь чудово підходить для поєднання затишних кінопереглядів і приготування смачної їжі.

Ми зібрали список із п’яти страв, які можна знайти у фільмах з осінніми настроями, а фудблогерки та кулінарки поділилися рецептами їхнього приготування.

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Anny Cooking

фудблогерка


Вишневий пиріг – «Твін Пікс» (Twin Peaks, 1990)

Культовий драматичний серіал від Девіда Лінча. Тихе містечко Твін Пікс ховає багато таємниць своїх мешканців. Час увімкнути серіал і за приготуванням вишневого пирога дізнатися, хто вбив Лору Палмер.

Інгредієнти для тіста (на велику форму 26 см):

  • кукурудзяний крохмаль – 40 г
  • вода – 50 г
  • борошно – 400 г
  • цукрова пудра – 60 г
  • сіль – 3 г
  • холодне вершкове масло або маргарин – 200 г
  • крижана вода – 80 мл
  • лимонний сік – 20 мл (~½ лимона)
  • яєчний жовток
  • молоко – 2 ст.л.
  • збиті вершки / вершкове морозиво (для подачі)

Інгредієнти для начинки (на форму 22 см):

  • вишня – 300 г
  • цукор – 80 г
  • кукурудзяний крохмаль – 40 г
  • вода – 50 г

Приготування:

 Просійте борошно, додайте цукрову пудру, сіль, нарізане масло (або маргарин) і перетріть із борошном у дрібні крихти.

 Змішайте холодну воду й лимонний сік і, помалу наливаючи в крихти з масла й борошна, замісіть тісто. Розділіть його на 2 частини, замотайте в харчову плівку й покладіть у холодильник на час підготовки ягід.

 Очистіть вишні від кісточок, висипте в каструлю разом із їхнім соком. Додайте цукор, крохмаль, воду й доведіть майже до кипіння. Ягоди мають загуснути. Дайте їм трохи охолонути.

 Дістаньте один шматок тіста з холодильника, присипте поверхню борошном, розкатайте тісто й покладіть у форму. Попередньо змажте форму шматочком масла.

 Охолоджені ягоди вилийте у форму з тістом. 

 Розкатайте інший шматок тіста, розріжте на смужки (приблизно 1,5-2 см) і зробіть плетінку зверху, як на фото. Сформуйте бортики й змажте поверхню пирога жовтком, змішаним із молоком.

 Випікайте при 200°C протягом 20 хв, потім зменште температуру до 180°C й випікайте ще 40 хв.

 Пиріг має повністю охолонути після духовки. Подавайте з морозивом або збитими вершками.

Алла Кніжницька

фітнес-тренерка


Гарбузова запіканка – «Рашмор» (Rushmore, 1998)

Комедія Веса Андерсона про ексцентричного підлітка Макса Фішера, який несподівано закохується у свою вчительку. Візуальний складник фільму ідеально пасує до осені: відтінки зеленого, інтер’єри шкільної бібліотеки, гарбузи, що прикрашають подвір’я до Гелловіну, і з яких можна зробити чимало смачних страв, зокрема запіканку.

Інгредієнти для сирної маси:

  • сир – 500 г
  • яйця – 2 шт.
  • ванільний цукор – 1 пачка
  • кукурудзяний крохмаль – 1 ст.л без гірки
  • фініковий сироп – 1 ч.л (можна використати цукор, будь-який підсолоджувач або цукрозамінник на ваш смак).

Інгредієнти для гарбузової маси:

  • гарбуз – 500 г
  • яйця – 1 шт.
  • ванільний цукор – 1 пачка
  • кукурудзяний крохмаль – 1 ст.л (із гіркою)
  • цукор або інший підсолоджувач на ваш смак (якщо гарбуз солодкий, можна нічого не додавати).

Приготування:

 Очистіть гарбуз і запікайте в духовці до готовності за 180°C.

 Приготуйте сирну масу: у чашу блендера додайте сир і яйця. Усе ретельно збийте.

 Готову масу перелийте в глибоку миску, додайте ванільний цукор і крохмаль. Усе ретельно змішайте. Має вийти консистенція густої сметани.

 Готовий гарбуз викладіть у чашу блендера та ретельно збийте. Потім додайте яйце та ще раз збийте до однорідної маси.

 До готової маси додайте ванільний цукор і крохмаль. Усе ретельно змішайте. Мають вийти дві маси, однакові за консистенцією.

 Візьміть форму для запіканки та змастіть вершковим маслом. Викладіть у форму по ложці з кожної маси. Спочатку сирну, потім гарбузову. Остання ложка має бути із сирною масою.

 Злегка постукайте формою по столу, щоб вирівняти масу запіканки.

 Візьміть шпажку або довгу зубочистку й від центру до країв проведіть нею, щоб утворилися промені. На запіканці з’явиться красивий візерунок.

 Запікайте в мультиварці протягом 60 хвилин на режимі «Випікання» або 60 хвилин в духовій шафі за 180°C.

 Виймайте запіканку з форми тільки після повного охолодження.

Євгенія Маліневська

фудблогерка


Брауні із сочевицею – «Вам лист» (You’ve Got Mail, 1998)

У фільмі будуть книжковий магазин, листування з незнайомцем, конкуренція, яка переростає в теплі почуття, і все це на тлі осінніх міських краєвидів із затишними кав’ярнями. А на їхніх вітринах – красиві десерти, які так і хочеться спробувати.

Інгредієнти:

  • відварена сочевиця – 200 г
  • рослинне або коров’яче молоко – 100 г
  • насіння льону (замочити трьома столовими ложками води та настояти) – 10 г
  • рослинна олія – 30 г


  • цукор або інший підсолоджувач – 4 ст.л
  • борошно – 50 г
  • какао – 35 г
  • сода – ¼ ч.л
  • шоколадні дропси / шоколад / вишня (за бажанням для декору)

Приготування:

 Перебийте сочевицю блендером до однорідності. Додайте всі інгредієнти та перемішуйте.

 Вилліть масу у форму. Якщо хочете, щоб вийшов товстий шар брауні, обирайте вужчу форму, як для хліба.

 У розігріту до 180°C духову шафу поставте брауні та випікайте приблизно на 35–40 хвилин. Після випікання дайте охолонути в холодильнику.

 Полийте шоколадом із кокосовою олією та посипте горіхами.

Ольга Богатирьова

кухарка, фудблогерка


Салат із пастою фузіллі – «Осінь у Нью-Йорку» (Autumn in New York, 2000)

Вілл, власник ресторану в Нью-Йорку, закохується в дівчину, якій діагностують смертельне захворювання. Чуттєвий фільм із Вайноною Райдер і Річардом Гіром у головних ролях, де є багато дружніх посиденьок за розмовами та смачними стравами.

Інгредієнти (на дві порції):

  • паста фузіллі – 300 г
  • томат – 1 шт. великий або 2 шт. маленьких
  • рукола – 30 г
  • цибуля – 1/2 шт.
  • перець солодкий – 1/3 шт.


  • сир «Адигейський» – 150 г
  • оливкова олія – 3 ст.л
  • спеції «Прованські трави» – 1/2 ч.л
  • сіль – 1 ч.л

Приготування:

 У підсолену воду, яка кипить, додайте пасту та варіть до ступеня аль денте, тобто коли вона стане трошки тверда та не переварена.

 Наріжте овочі та сир.

 Змішайте всі інгредієнти, посипте спеціями та заправте олією.

Еліна Вишневська-Ханас

фудфотографка


Чорничний пиріг – «Мої чорничні ночі» (My Blueberry Nights, 2007)

Фільм Вонга Карвая про жінку, яка подорожує Америкою в надії оговтатися від зради та зрозуміти, що таке справжнє кохання. Одного разу в кафе вона зустрічає чоловіка, якому розповідає свою історію, і між ними зароджуються почуття. І так, ця розмова відбувалася за шматочком чорничного пирога.

Інгредієнти:

  • борошно – 300 г
  • вершкове масло – 150 г
  • цукор – 4 ст.л
  • жовток – 1 шт.
  • розпушувач – 0,5 ч.л


  • чорниця – 500 г
  • цукор (для начинки) – 2 ст.л
  • крохмаль – 1 ст.л
  • вода – 250 мл

Приготування:

Для тіста:

 Розтоплене масло змішайте з жовтком і цукром.

 Половину борошна об’єднайте з розпушувачем і додайте до масляної суміші. Розмішуйте виделкою.

 Поступово додаючи решту борошна, замішуйте тісто.

 Сформуйте з тіста кульку та, замотавши в плівку, покладіть його до холодильника на одну годину.

 Тісто викладіть у форму, змащену маслом, сформуйте бортик і проколіть виделкою.

 Випікайте тісто в нагрітій до 180°C духовці протягом 20–25 хв до готовності.

Для начинки:

 400 г чорниці розмеліть за допомогою блендера та додайте до пюре 200 мл води та цукор. На невеликому вогні доведіть суміш до кипіння.

 Розчиніть крохмаль у 50 мл холодної води та додайте до киплячої чорниці, постійно помішуючи пюре.

 Коли маса почне гуснути, зніміть її з вогню та додайте чорницю, що залишилася. Обережно перемішайте.

 Викладіть начинку на пісочну основу. Пиріг повинен вистигнути до кімнатної температури, тоді його можна куштувати.

Текст: Ольга Дуденко

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.