Views Comments Previous Next Search Wonderzine

ЇжаНе тільки олів’є. 4 рецепти страв на святковий стіл від нутриціологині

Не тільки олів’є. 4 рецепти страв на святковий стіл від нутриціологині  — Їжа на Wonderzine

Здорові альтернативи

Більшість із нас святкує Новий рік та Різдво удома – у себе або в гостях.  Якщо ви втомилися від типових рецептів для святкового столу, пропонуємо вам кілька нових від нутриціологині Софії Рожко. Але зізнаємося: без олів’є не обійшлося.

Софія Рожко

нутриціологиня, засновниця школи правильного та свідомого харчування theBODY school


Тарталетки з лососем і рікотою

Час приготування – 20 хвилин

Інгредієнти На 14 порцій:

Тарталетки – 1 паковання

Рікота – 250 г

Часник (за бажанням) – 1 зубчик

Цибуля зелена – 1 голівка

Лосось слабосолоний – 100 г

Приготування:

 Наріжте дрібно цибулю.

  Часник пропустіть через часникодавку.

Змішайте рікоту, цибулю та часник.

Змажте тарталетки цією сумішшю та прикрасьте зверху лососем.

Така закуска може замінити звичайні бутерброди. Експериментуйте з начинками й у вас буде декілька варіантів на стіл. Для тарталеток краще обирати цілозернові хлібці.

Курячий рулет із мандаринами та чорносливом

Час приготування – 60 хвилин

Інгредієнти На 10 порцій:

Куряче філе – 4 шт.

Мандарини – 3 шт.

Товчені волоські горіхи – 100 г

Чорнослив без кісточок – 7 шт.

Сіль – до свого смаку

Спеції – до свого смаку

Перець чорний мелений – до свого смаку

Приготування:

 Вийміть кісточки з чорносливу та залийте його окропом. Залиште на 1–1,5 години у воді, щоби він добре просочився.

Мандарини ретельно очистіть від шкірки та плівок, а потім розділіть на часточки.

Розріжте куряче філе вздовж на дві частини. Покрийте дошку для нарізання харчовою плівкою. Отримані шматки філе викладіть на дошку зверху на харчову плівку внапуск і гарненько відбийте, особливо в місцях, де шматки з’єднуються.Трохи посоліть і поперчіть м’ясо.

Волоські горіхи порубіть гострим ножем або подрібніть у блендері.

Половиною горіхових крихт рівномірно посипте відбите та приправлене м’ясо.

Зверху на горіхи викладіть чорнослив (його, за бажанням, можна подрібнити, а можна залишити, як є, щоби потім на зрізі рулету було видно цілі фрукти), а зверху на чорнослив – часточки мандаринів. Зверху посипте горіхами, що залишилися.

Акуратно скрутіть нафаршироване куряче філе в щільний і рівний рулет. З двох боків туго затягніть кінчики плівки, щоби під дією пару плівка не розгорнулася.

Перекладіть рулет у пароварку або викладіть його в широкий друшляк, встановлений над каструлею з киплячою на помірному вогні водою. Накрийте зверху щільною кришкою та готуйте 35–40 хвилин.

Готовий рулет вийміть із пароварки або із друшляка й повністю остудіть.

Потім акуратно розгорніть плівку й викладіть рулет на обробну дошку.

 Коли рулет повністю охолоне, наріжте його гострим ножем на скибочки товщиною в 1–1,5 см.

Викладіть скибочки рулету на тарілку зрізами вгору.

Перед поданням їх, за бажанням, можна знову підігріти, а можна залишити охолодженими – у такому стані фрукти стають ще смачнішими.

Олів’є з індичкою

Час приготування – 60 хвилин

Інгредієнти на 6 порцій:

М’ясо індички – 300 г

Яйця – 3 шт.

Мариновані огірки (або свіжі) – 3 шт.

Картопля – 2 шт.

Морква – 2 шт.

Горошок зелений – 100 г

Йогурт грецький – 200 г

Гірчиця – 0,5 ст. л

Зелена цибуля – до свого смаку

Сіль, перець – до свого смаку

Приготування:

 Картоплю та моркву запекти цілком зі шкіркою в духовці. Потім очистити та нарізати кубиками або натерти на великій тертці.

Відварити яйця, а потім нарізати разом з огірками.

М’ясо індички відварити або запекти у фользі. Потім дрібно нарізати.

З’єднати всі інгредієнти. Заправити салат грецьким йогуртом і гірчицею.

Додати дрібно нарізану цибулю, посолити та поперчити до свого смаку.

Багато людей думає, що олів’є – зовсім не корисна страва. Але кожну страву, навіть дуже нам знайому, можна адаптувати на здоровий манір, що ми з вами й зробили. Якщо ж хочете зробити страву ще кориснішою – замість картоплі можна використати консервовану квасолю.

Курка запечена із селерою

 Час приготування – 120 хвилин

Інгредієнти на 4 порції:

Ціла курка – 1 шт.

Чебрець – 10 гілочок

Лимон – 2 шт.

Вершкове масло – 50 г

Селера коренева – 500 г

Сіль, перець – до свого смаку

Приготування:

 Очистіть селеру та наріжте великими шматочками.

Обкладіть форму для випікання фольгою, блискучою стороною вгору. Залиште шматочки по боках, аби потім загорнути всю страву зверху. Змастіть дно форми вершковим маслом і покладіть селеру.

Обірвіть листочки з гілочок чебрецю та складіть їх у невелику мисочку.

 Посипте селеру тими гілочками чебрецю, що залишилися у вас у руках, а також сіллю та перцем.

Натріть цедру одного лимона та перемішайте з листям чебрецю, яке ви склали в мисочку.

Акуратно відокремте (не зрізайте) шкіру із грудок курки та начиніть кишені половиною суміші цедри та листя чебрецю.

Потім натріть курку вершковим маслом і другою половиною суміші цедри з чебрецем.

Видавіть один лимон усередину курки, а другий покладіть усередину курки: завдяки цьому вона буде краще тримати форму й матиме цитрусовий аромат.

 Перев’яжіть ніжки курки шнуром. Це не дасть їй втратити форму.

 Покладіть курку на подушку із селери. Загорніть зверху фольгою.

 Готуємо курку в духовці при 205 ° C трохи більше ніж година.

Потім відкрийте фольгу та дайте настоятися в духовці ще якийсь час для отримання рум’яної скоринки.

Перевірити готовність просто – проколіть курку ножем або виделкою. Якщо сік виходить прозорий – вона готова. У процесі приготування можна поливати курку соком.

Текст: 

Софія Рожко

Редакторка

Софія Пилипюк

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.
Щоб сторінка завантажувалася коректно, рекомендуємо відімкнути Adblock у браузері.