Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУкраїнські науковці заявили, що знайшли ген, який відповідає за безпліддя

Порушення гену в певній ділянці спричинюють низку ускладнень здоров’я

Науковці з українського Інституту молекулярної біології і генетики заявили, що виявили новий ген, який відповідає за розлади статевого розвитку й безпліддя. Про це повідомили на сторінці інституту у Facebook.

«Учені нашого інституту здійснили важливе відкриття, яке допоможе розібратися в генетичних механізмах складних статевих розладів, робити прогнози для діагностики таких хвороб, власне, допоможе розробляти лікування чоловічого й жіночого безпліддя», – заявили в інституті.

Учені стверджують, що порушення гену DCL3 (STARD8) у певній ділянці спричинюють збій статевого розвитку і, як наслідок, низку ускладнень здоров’я, зокрема й безпліддя. Цей ген також задіяний у складній системі, що призводить до онкологічних захворювань статевих органів.

«Ця робота цікава тим, що генетики використали живі моделі, на яких можна провести експерименти й дослідити тонкі молекулярні механізми порушень, які спостерігаються в людини», – ідеться в повідомленні інституту.

Лабораторним об’єктом стала мушка-дрозофіла, у якої послідовність гена DCL3 (STARD8) дуже подібна до відповідних послідовностей в інших живих організмів, зокрема й людини.

Міжнародний науковий журнал eLife пише, що робота українських вчених зацікавить фахівців з біології розвитку, генетики людини й клінічних генетиків.

«Це важливе дослідження демонструє консервативну функцію в соматичних клітинах людини DCL3(STARD8) й ортолога Cv-c Drosophila в розвитку яєчка. Докази, що підтверджують висновки авторів, є переконливими», – зазначають в eLife.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.