Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЕкстрені контрацептиви завжди були рецептурними. Чому їх однаково могли відпускати без рецепта

За рецептом можна отримати близько 60% від усіх ліків

З 1 квітня всі рецептурні лікарські засоби в Україні можна буде придбати не лише за паперовим, а й за електронним рецептом. Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що список рецептурних препаратів не розширювали – 60% від усіх ліків вимагають рецепт від лікаря.

Водночас у соцмережах почалися дискусії про те, що деякі ліки, які нібито раніше були безрецептурними, тепер відпускатимуться лише з рецептом. Серед них і гормональні засоби, до яких входять усі засоби екстреної контрацепції, зокрема популярний «Постинор». Такі засоби здатні швидко запобігти небажаному заплідненню, якщо вжити їх протягом 72 годин після статевого акту, однак найефективніше діють саме протягом першої доби.

У МОЗ кажуть, що контроль за продажем рецептурних ліків здійснює Державна служба України з лікарських засобів і контролю за наркотиками. Водночас гормональні препарати, які завжди були рецептурними, однаково могли продавати без рецепта. Анонімне джерело видання LIGA.Life у МОЗ припускає, що раніше не було налагодженої системи контролю, а відповідно – покарання за продаж ліків без рецепта.

Заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич зауважила, що в багатьох країнах світу здебільшого всі гормоновмісні препарати є рецептурними, оскільки вони можуть мати серйозний вплив на здоровʼя й самопочуття жінки. Якщо вживати ліки на власний розсуд, можна нашкодити здоров’ю або внеможливити ефект препаратів у майбутньому, адже організм до них звикає.

Перевіряти, чи є необхідний вам засіб рецептурним, МОЗ радить на сайті Державного реєстру лікарських засобів України. Е-рецепт на них може виписати не лише ваш сімейний лікар, а будь-який інший.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.