Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСтворили петицію про скасування рецепта на екстрену контрацепцію

«Гендер в деталях» закликають підписати її

Медіаресурс «Гендер в деталях» закликають підписати петицію про безрецептурний продаж препаратів екстреної контрацепції в Україні.

Відповідна петиція з’явилася 19 травня цього року й нині має трохи більше семи тисяч підписів. Авторка петиції Анна Туманян наголошує, що препарати екстреної контрацепції безпечні й ефективні в запобіганні вагітності, а також допомагають жінкам, які постраждали від зґвалтування. Препарати найбільш ефективні впродовж перших 12 годин після статевого акту, а далі їхня дієвість знижується.

Анна стверджує, що перешкоди в доступі до засобів ЕК призведуть до збільшення кількості абортів, народження небажаних дітей і «страждань жінок і дітей». Вона підкреслює, що обовʼязкова консультація лікаря для отримання рецепта затримує час прийому препаратів і робить їх менш ефективними. 

У «Гендер в деталях» нагадали, що після запровадження електронних рецептів працівники медичної сфери суворіше слідкуватимуть за видачею засобів екстреної контрацепції.

«Перешкоджання в доступі до контрацепції – це серйозне порушення права жінки розпоряджатися власним тілом. Зважаючи на той факт, що засоби ЕК слід вживати терміново після незахищеного статевого акту, через часові обмеження, створені вимогою рецептів на отримання ЕК, в Україні може зрости рівень незапланованих вагітностей і переривання вагітності», – зазначають у «Гендер в деталях».

Там додають, що ускладнювати доступ до засобів ЕК може, зокрема, відсутність можливості швидко сконтактувати з лікарем, некомпетентність чи релігійні переконання медпрацівника, а також сором, особливо серед підлітків.

До кінця збору підписів залишилось 11 днів. Підписати петицію можна за посиланням.

Раніше в Україні створювали петицію з вимогою скасувати рецепт на екстрену контрацепцію, однак вона не обрала необхідну кількість підписів.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.