Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПацієнти, яких лікували хірургині, рідше мають післяопераційні ускладнення – дослідження

Водночас із чоловіками-хірургами ситуація складається навпаки

Пацієнти, яких лікували хірургині, мають менше шансів отримати ускладнення для здоров’я й майже не потребують подальшого догляду після операцій. Водночас із чоловіками-хірургами ситуація складається навпаки, свідчать дослідження. 

Як пише The Guardian, лікарі з Канади і Швеції проаналізували історії хвороб понад мільйона пацієнтів із двох окремих медичних реєстрів. Дані містили 25 різних хірургічних процедур на серці, мозку, кістках, органах і кровоносних судинах.

Дослідження історії хвороб у Канаді показало, що через 90 днів після операціх 13,9% пацієнтів, яких лікував хірург-чоловік, мали післяопераційні ускладнення, серед яких інфекції, інфаркти, інсульти, потреба нового хірургічного втручання чи навіть смерть. Серед пацієнтів, яких лікували хірургині, показник становив 12,5%. 

Також пацієнти, які лікувалися в жінок, мали кращий стан здоров’я за рік після операції. Лише 20,7% мали післяопераційні ускладнення, показує дослідження. Водночас 25% пацієнтів, з якими працювали чоловіки, за рік після операції повідомляли про проблеми зі здоров’ям.

Разючою виявилася смертність після операцій: пацієнти, яких оперували чоловіки, мали на 25% більше шансів померти через рік після процедури, як порівняти з пацієнтами, яких лікували жінки.

Дослідники вивчають потенційні причини цих відмінностей. Однак дані свідчать про те, що хірургині, як правило, оперують повільніше й завдяки цьому досягають кращих результатів.

Дослідження, проведене у Швеції, показало ті ж самі результати. Доктор Крістофер Волліс, який очолював одне з досліджень у лікарні Mount Sinai в Торонто, зазначив, що чоловіки й жінки на посадах хірургів по-різному підходять до виконання своєї роботи. Волліс закликав своїх колег проаналізувати власні підходи до хірургії й повчитися у жінок.

«Як хірург-чоловік, я думаю, що ці дані повинні змусити мене й моїх колег зупинитися й подумати, чому так відбувається», – сказав він.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.