Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ МОЗ підтримали продаж засобів екстреної контрацепції без рецепта. Вони звернулися до виробників

Із проханням перереєструвати препарати в Україні як безрецептурні

У Міністерстві охорони здоровʼя підтримали продаж препаратів екстреної контрацепції без рецепта лікаря. Утім у відомстві наголосили, що необхідно дотримуватися вікових обмежень під час відпуску таких препаратів.

«Свобода вибору – основа демократичних суспільств. Зокрема, це й право жінки перервати небажану вагітність. Особливо, коли йдеться про випадки сексуального насилля», – зазначили в міністерстві.

У МОЗ зазначили, що наразі в Україні засоби екстреної контрацепції відпускають за рецептом, бо вони є гормональними, а отже можуть мати серйозний вплив на здоровʼя й подальше самопочуття жінки. Засоби екстреної контрацепції є рецептурними через рішення виробника, який зареєстрував лікарський засіб в Україні.

У міністерстві пояснили, що засоби екстреної контрацепції зазвичай мають 2 дієві речовини: левоноргестрел й уліпристалу ацетат. Препарати на основі левоноргестрелу відпускають без рецепта у 23 країнах ЄС. Однак у низці країн, зокрема Хорватії, Німеччині, Греції, Угорщині, Італії, Ліхтенштейні та Польщі, вони є рецептурними.

МОЗ уже звернулося до низки виробників – як оригінальних препаратів екстреної контрацепції, так і дженериків – із проханням розглянути можливість їх перереєстрації в Україні як безрецептурних препаратів.

За попередньою інформацією, один із виробників оригінальних ліків вже розглядає можливість подати документи для перереєстрації препарату. Якщо всі виробники подадуть необхідні документи, процедура перереєстрації кожного препарату триватиме близько місяця.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.