Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Феміністичний» підхід до раку може щороку рятувати життя 800 тисяч жінок – дослідження

Гендерна нерівність заважає жінкам отримати своєчасну діагностику і якісне лікування

Експерти в галузі охорони здоровʼя закликають дотримуватися «феміністичного» підходу в лікуванні раку. Через неоптимальне лікування онкологічних захворювань щороку помирають 800 тисяч жінок. Про це йдеться у звіті наукового журналу Lancet, пише The Guardian.

Зазначають, що онкологія – одна з найбільш поширених причин смерті серед жінок. Проте гендерна нерівність і дискримінація перешкоджають жінкам отримати своєчасну діагностику і якісне лікування.

У звіті викладено результати дослідження онкології в жінок зі 185 країн. Дослідники виявили, що «жіночим» видам раку, як-от раку молочної залози й шийки матки, приділяють найбільше уваги. Проте лікарі менше зважають на, наприклад, рак легенів і товстої кишки, які входять до трійки основних причин смертності від цього захворювання.

«Вплив патріархального суспільства на перебіг онкологічних захворювань у жінок залишається практично невизнаним. У всьому світі зважають насамперед на репродуктивне здоров’я жінок, яке підкріплює антифеміністичні тези про їхню роль у суспільстві», – зазначила Офіра Гінзбург, старша радниця з клінічних досліджень Центру глобального здоровʼя Національного інституту раку.

Ще одне дослідження, опубліковане в Lancet Global Health, свідчить: у 2020 році 1,5 мільйона передчасних смертей від раку серед жінок віком до 70 років можна було б запобігти завдяки ранній діагностиці й усунення впливу основних факторів ризику. Якби всі жінки мали доступ до своєчасної і якісної допомоги, то щороку можна було б рятувати 800 тисяч жінок.

У 2020 році близько 1,3 мільйона жінок різного віку померли через чотири основні фактори ризику: тютюн, алкоголь, ожиріння й інфекції. Але онкологічні захворювання у жінок, спричинені цими чотирма факторами, «широко недооцінюються», ідеться в дослідженні.

«Близько 300 тисяч жінок віком до 70 років щороку помирають від раку легенів, а 160 тисяч – від раку товстої кишки: дві з трьох основних причин смертності від раку серед жінок у всьому світі. Ба більше, за останні кілька десятиліть у багатьох країнах з високим рівнем доходу смертність від раку легенів серед жінок була вищою, ніж від раку молочної залози», – наголосила докторка Ізабель Соерджоматарам.

Дослідники зауважили, що необхідно ретельніше вивчати причини й фактори ризику раку в жінок, оскільки вони досліджені менш ретельно, як порівняти з чоловіками. Вони закликають додати питання статі й гендеру до всіх політик і керівних принципів, що стосуються онкологічних захворювань. Крім того, дослідники рекомендують розробити стратегії, щоб підвищити обізнаність жінок про фактори ризику й симптоми раку, а також забезпечити рівний доступ до діагностики й лікування.

Ілюстрація: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.