Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Україні створили психосоціальну послугу з формування життєстійкості. Що про неї відомо

Має на меті підтримати й зміцнити психічне здоров’я українців

Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову про реалізацію пілотного проєкту із запровадження комплексної психосоціальної послуги з формування життєстійкості.

Основна мета проєкту – знизити загальний рівень стресу й тривожності українців, сформувати навички першої психологічної допомоги близьким (особливо дітям і старшим членам родини), навчити стресостійкості й запобіганню психологічної травматизації. Особливу увагу приділять родинам військовослужбовців і ветеранів, а також сім’ям із маленькими дітьми.

Психосоціальна послуга передбачає комплексний підхід. Насамперед оцінюватимуть потреби людини, а після цього інформуватимуть її про доступні послуги для вирішення наявних проблем, можливості соціального захисту. За потреби – про безоплатну правничу допомогу.

Також запровадять психологічну діагностику, психологічне консультування (індивідуальне, сімейне, групове), надання психологічної підтримки й допомоги після психологічних травм і стресових розладів. Крім того, навчатимуть методам і прийомам, які допомагають знижувати фізичний і психологічний стрес.

Окремі напрями стосуватимуться психологічної підтримки батьків, розвитку батьківських навичок і догляду за дітьми, допомоги в побудові стосунків з дітьми на різних етапах дорослішання. А також – психологічної роботи з військовослужбовцями, ветеранами і їхніми родинами.

Крім того, послуга передбачає навчання волонтерів і допомогу в координації їхньої діяльності.

Постанова є частиною Концепції розвитку охорони психічного здоров’я до 2030 року. Вона окреслює розвиток системи психологічної й соціальної допомоги на рівні місцевих громад. Пілотний проєкт із формування життєстійкості заплановано реалізовувати до 31 грудня 2024 року.

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.