Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЗаконопроєкт про медичний канабіс рекомендували для розгляду в другому читанні

Комітет Верховної Ради з питань здоровʼя нації розглянув 840 правок до нього

Комітет Верховної Ради з питань здоровʼя нації передав до парламенту законопроєкт про медичний канабіс для розгляду в другому читанні. Про це повідомив голова комітету Михайло Радуцький.

Перед цим на засіданні комітету розглянули 840 поправок до законопроєкту. За словами Радуцького, комітет проконсультувався з усіма причетними до галузі і «врахував слушні пропозиції».

Найбільше правок стосуються доступу до лікування пацієнтів і посилення контролю за виробництвом. Зокрема, ідеться про такі зміни до другого читання:

  • Зобовʼязати уряд перемістити медичний канабіс у «Переліку наркотичних засобів» з таблиці 1 (заборонених до обігу препаратів) до таблиці 2 (дозволених під жорстким контролем).
  • Дозволити імпорт сировини, щоб пацієнти не чекали декілька років, а майже одразу отримували потрібні ліки в аптеках.
  • Доручити Мінагрополітики створити реєстр юридичних осіб, які здійснюють діяльність з культивування й перероблення промислових конопель (доступ до реєстру буде в Нацполіції).
  • Лабораторний контроль тетрагідроканабінола (ТГК) проводитиметься винятково в державних спеціалізованих лабораторіях (МВС, СБУ, Держприкордонслужби, Мін’юсту, Держлікслужби);
  • Запровадити заборону на продаж рослин канабісу й продуктів їхнього перероблення з будь-яким вмістом тетрагідроканабінолу для рекреаційного вживання (для задоволення);
  • Хворі можуть мати при собі ліки з конопель, перевозити їх і зберігати у випадках медичного призначення й у кількості, визначеній одним рецептом. 

Радуцький зазначив, що мета законопроєкту №7457 – розширити доступ пацієнтів до лікування медичними препаратами на основі медичного канабісу. Він зауважив, що з огляду на наслідки повномасштабної війни, лікування такими препаратами потребуватимуть «мільйони наших громадян».

«Ми пропонуємо військовим, які страждають на ПТСР, мають тривожні розлади, пацієнтам з епілепсією, онкохворих і паліативним хворим, які страждають від хронічного болю, дозволити лікування такими препаратами», – пояснив Радуцький.

Нагадаємо, 13 липня 2023 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №7457 про легалізацію медичного канабісу. Читайте наш матеріал про те, що таке медичний канабіс і хто його потребує.

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.