Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУчені за останні 20 років могли досягти найбільшого прогресу в лікуванні раку шийки матки – BBC

Новий підхід на 35% знижує ризик смерті жінок від раку або повернення хвороби

Учені стверджують, що вони, імовірно, зробили найбільший за останні 20 років прорив у лікуванні раку шийки матки. Для цього вони застосували наявні дешеві препарати замість звичайного лікування радіотерапією. Про це пише BBC.

Результати випробувань, оприлюднені на медичній конференції ESMO, показують, що такий підхід на 35% знижує ризик смерті жінок від хвороби або повернення раку. Організація Cancer Research UK, яка фінансувала роботу, назвала результати «чудовими».

У дослідженні взяли участь 500 жінок із раком шийки матки. Із них 250 отримали нове лікування: інтенсивний шеститижневий курс хіміотерапії карбоплатином і паклітакселом, за яким слідувало «звичайне» лікування променевою й хіміопроменевою терапією. Решта 250 жінок проходили лише звичайну хіміотерапію.

За пʼять років 80% із тих, хто отримав нове лікування, не померли внаслідок хвороби, а у 73% жінок рак не повернувся й не поширився. Для порівняння, у групі, яка проходила лише хіміотерапію, 72% жінок не померли внаслідок хвороби, а у 64% рак не повернувся й не поширився.

Оскільки два задіяні хіміотерапевтичні препарати дешеві, доступні й уже схвалені для застосування в пацієнтів, експерти кажуть, що вони можуть доволі швидко стати новим стандартом лікування.

Утім, вони застерігають, що не кожна жінка, яка має рак шийки матки, може отримати однаково сприятливі результати лікування. У багатьох жінок, які брали участь у дослідженні, рак ще не почав поширюватися в інших частинах тіла. Невідомо, наскільки ефективною буде терапія для жінок на пізніх стадіях раку. 

Препарати також можуть викликати небажані побічні ефекти, зокрема, нудоту і втрату волосся.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.