Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЩороку близько 200 тисяч жінок в Африці помирають під час пологів – The Economist

Материнській смертності не приділяють належної уваги

Щороку близько 200 тисяч жінок у Субсахарській Африці помирають під час пологів. Це стається переважно від кровотеч, гіпертонічних розладів й інфекцій. Про це пише The Economist.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоровʼя, на кожні 100 тисяч народжених у регіоні припадає 545 смертей, що вчетверо вище, ніж у Південній Азії, і в 90 разів вище, ніж у Західній Європі. 

Із 2000 року цей показник в Африці знизився на третину, однак це досі не задовільний результат. У Нігерії, найбільш густонаселеній країні континенту, де жінка має 1 шанс з 19 померти під час пологів, прогресу майже не спостерігається. Натомість в Анголі, Ефіопії, Мозамбіку, Руанді, Сьєрра-Леоне й Ефіопії смертність знизилася на три чверті.

«Материнській смертності не приділяють такої уваги, як боротьбі з хворобами, на кшталт СНІДу й малярії. Тому інновації поширюються повільніше, ніж потрібно», – зауважила представниця благодійної організації «Фонд Білла та Мелінди Гейтс» Раса Ізаднегадар.

Видання наводить низку способів того, як можна знизити ризик материнської смертності. Серед них – кваліфікованість медичних працівників, ретельне відстеження випадків смерті під час пологів, доступ до медичної допомоги, впровадження нових технологій і розширення можливостей жінок, зокрема надання доступу до контрацепції.

За даними одного з нещодавніх досліджень, на яке посилається видання, коли країни запроваджують квоти для жінок у парламенті, материнська смертність знижується на 7–12%, оскільки поліпшуються послуги з репродуктивного здоровʼя.

ООН має на меті до 2030 року знизити материнську смертність у всьому світі до 70 смертей на 100 тисяч живонароджених. У виданні зазначають, що за нинішніх тенденцій ця мета не буде досягнута. Відомо, що прогрес у боротьбі з материнською смертністю уповільнився з 2015 року.

Також ООН нещодавно заявляли, що суспільство «підводить» жінок і дівчат і «значно відстає» від графіка виконання гендерних завдань, визначених у 17 «Цілях сталого розвитку».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.