Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ пологових свідомо вигадують діагнози новонародженим, щоб отримати додаткову оплату – МОЗ

Це дозволяє отримувати подвійну чи потрійну оплату за одного пацієнта

Пологові й перинатальні центри свідомо вказують несправжні діагнози для новонароджених, щоб їх перевели до іншої лікарні або на іншу схему лікування. Це дозволяє отримувати подвійну, а інколи й потрійну оплату за одного пацієнта. 

Про це повідомило Міністерство охорони здоровʼя за результатами спільного моніторингу з Національною службою здоровʼя (НСЗУ).

В Україні щороку народжують приблизно 200 тисяч жінок. Вони отримують безоплатну допомогу в межах трьох пакетів послуг, за які медзакладам сплачує НСЗУ: «Стаціонарна медична допомога без проведення хірургічних операцій», «Медична допомога при пологах» і «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках».

За розрахунками НСЗУ, за приблизно 30% дітей медичним закладам здійснювали подвійну оплату. У середньому в Україні майже 20% немовлят, які народилися хворими, переводять в інший заклад, і внаслідок транспортування вони зазнають негативного впливу.

У МОЗ зазначили, що в окремих лікарнях 100% немовлят, які вижили до 7 дня, переводили до інших лікарень, попри те, що ці лікарні мали відповідні пакети послуг.

Також стало відомо, що в деяких лікарнях немовлятам ставлять діагнози, які є лише тимчасовим станом, а не патологією й не мають бути причиною для «лікування». 

«Пакет складних неонатальних випадків має спонукати надавати медичну допомогу в приймальному закладі. А фактично ці лікарні перенаправляють маленьких пацієнтів у дитячі лікарні… Лікарні, законтрактовані на надання перинатальної й неонатальної допомоги, мають насамперед дбати про пацієнтів, а не про отримання коштів від НСЗУ за начебто «хворих» дітей», – зауважив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Крім того, у 2023 році суттєво збільшилась кількість кесаревих розтинів, як порівняти з попередніми роками. Така динаміка може свідчити про виконання операції без медичних показів, а виключно задля отримання коштів за втручання, наголосили в МОЗ.

Міністерство надало керівникам пологових і перинатальних центрів рекомендації щодо розвʼязання проблемних питань й ухвалення управлінських рішень.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.