Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Великій Британії заявили, що до 2040 року ліквідують рак шийки матки

Щороку його діагностують близько 3200 жінкам у країні

Національна служба охорони здоров’я Великої Британії (NHS) заявила, що планує ліквідувати рак шийки матки до 2040 року. Про це пишуть The Guardian і Telegraph.

За словами виконавчої директорки NHS Аманди Прітчард, Нацслужба пропонує людям проводити скринінг удома, а також підвищити вакцинування від вірусу папіломи людини (ВПЛ), який передує майже всім типам раку шийки матки. 

Відомо, що понад 3 із 10 жінок у Великій Британії пропускають регулярний скринінг. Тож вони матимуть змогу проводити домашні тести з використанням вагінального тампона.  У деяких випадках набори для тестування надсилатимуть поштою.

Також NHS планує створення ще більш зручних умов для вакцинації від ВПЛ. Наприклад, її проводитимуть у бібліотеках, громадських центрах тощо.

У NHS зазначили, що рішучість Прітчард зробити рак шийки матки справою минулого є «обіцянкою» ліквідувати його, утім сама вона сказала, що це «амбіція».

Щороку близько 3200 жінкам у Великій Британії діагностують рак шийки матки, і 850 жінок помирають від нього. Це 14-те найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок у країні. За оцінками фахівців, скринінг рятуватиме понад п’ять тисяч життів на рік.

У 2020 році всі члени Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я пообіцяли ліквідувати рак шийки мати, але не встановили для цього кінцевого терміну. Відомо, що Австралія планує побороти хворобу до 2035 року, Швеція – до 2030, Канада – до 2040.

ВООЗ стверджує, що рак шийки матки ліквідують, якщо рівень захворюваності буде нижчий, ніж 4 випадки на 100 тисяч жінок.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.