Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниООН: країни, які криміналізують гомосексуальні стосунки, перешкоджають боротьбі зі СНІДом

У таких країнах рівень захворюваності серед ЛГБТК+ людей вищий приблизно вп’ятеро

Спрямовані проти ЛГБТК+ спільноти закони, які ухвалюють деякі країни, гальмують прогрес у подоланні ВІЛ. Про це заявили в ООН, пише The Guardian.

Гомосексуальні стосунки криміналізовані в 67 країнах світу, майже половина з них знаходяться в Африці – континенті, який постраждав від ВІЛ найбільше. За даними Обʼєднаної програми ООН по ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС), у цих країнах рівень захворюваності серед геїв приблизно вп’ятеро вищий, ніж у країнах, де одностатеві стосунки не криміналізовані.

«Коли ЛГБТК+ й інші маргіналізовані спільноти піддаються стигматизації й криміналізації, їм складніше отримати доступ до життєво важливих медичних послуг, а протидія ВІЛ-інфекції підривається», – зазначила виконавча директорка ЮНЕЙДС Вінні Бяньїма.

В ООН повідомили, що торік 1,3 мільйона людей інфікувалися ВІЛ. Близько 9,2 мільйона людей, які живуть з цим захворюванням, не мали доступу до лікування. 

Також високому ризику інфікування піддаються підлітки й молоді жінки в країнах Африки на південь від Сахари: 3100 дівчат і жінок у віці 15–24 років інфікуються ВІЛ щотижня. Це становить 77% нових випадків інфікування серед молоді в усьому світі.

За словами Бяньїми, дівчата й молоді жінки більш уразливі до інфекції через ризик зазнати гендерно обумовленого насильства, а також через негативну реакцію на статеве виховання в школах. Вона наголосила, що, коли молодим людям відмовляють у доступі до сексуальної освіти, вони стають набагато вразливішими перед ВІЛ. 

Водночас в ООН зазначили, що в боротьбі з ВІЛ/СНІДом є певні успіхи. Кількість нових випадків інфікування знизилася на 60%, як порівняти з піком 1995 року, а кількість смертей зменшилася на 70% з 2004 року.

Фото: freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.