Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПонад 40 мільйонів жінок мають тривалі проблеми зі здоров’ям після пологів – дослідження

Їхній стан здебільшого недооцінюють і не визнають

Понад 40 мільйонів жінок щороку стикаються з тривалими проблемами зі здоров'ям після пологів.

Такі висновки, як пише The Guardian, зробили після серії досліджень, опублікованих у журналах Lancet Global Health та eClinicalMedicine за підтримки Спеціальної програми ООН з репродукції людини, Всесвітньої організації охорони здоров'я та Агентства США з міжнародного розвитку.

У межах дослідження розглянули проблеми зі здоров'ям, що виникають або продовжуються через шість тижнів після пологів або пізніше. Серед них:

  • біль під час сексу, від якого страждають більше третини (35%) жінок після пологів
  • біль у попереку (32%)
  • анальне нетримання (19%)
  • нетримання сечі (8–31%)
  • тривога (9–24%)
  • депресія (11–17%)
  • біль у промежині (11%)
  • страх перед пологами (6–15%)
  • вторинне безпліддя (11%)

Експерти зазначають, що подібні стани часто ігнорують у клінічних дослідженнях і на практиці, хоча вони й поширені.

Дослідники закликали до більшого визнання в системі охорони здоров'я цих поширених проблем, з якими стикаються жінки після пологів. Також вони додали, що ефективна допомога під час вагітності й пологів – важливий профілактичний чинник для виявлення ризиків і запобігання ускладненням, які можуть призвести до тривалих проблем зі здоров'ям.

Професорка Паскаль Аллотей, директорка Департаменту сексуального та репродуктивного здоров'я та досліджень ВООЗ, сказала: «Багато післяпологових станів спричиняють значні страждання у повсякденному житті жінок протягом тривалого часу після пологів, як емоційні, так і фізичні. І все ж вони здебільшого недооцінюються, не визнаються і про них не повідомляють».

Недостатня увага до таких питань допомагає пояснити, чому 121 з 185 країн не змогли досягти значного прогресу в зниженні материнської смертності за останні два десятиліття, йдеться в дослідженні.

«Материнське здоров'я – це не просто те, про що ми повинні починати турбуватися, коли з'являється ознака вагітності. Існує багато факторів, які впливають на вагітність жінки: від навколишнього середовища до політичної та економічної системи, в якій вона живе, від доступу до поживних продуктів харчування до рівня свободи дій у своєму житті - всі ці фактори необхідно враховувати для покращення здоров'я жінки, а також для доступу до якісної медичної допомоги протягом усього життя», – наголосив  Жоао Пауло Соуза, директор Латиноамериканського і Карибського центру медичної інформації.

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.