Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСтворили гарячу лінію підтримки з питань сексуального й репродуктивного здоров’я

Можна отримати безоплатну консультацію й контакти спеціалістів

Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) спільно з партнерами створив гарячу лінію з питань підтримки сексуального й репродуктивного здоров’я. Там можна отримати консультації від провідних медичних фахівців галузі. 

Щоб проконсультуватися з фахівцем, потрібно зателефонувати за номером 3033. Дзвінки будуть безкоштовні з мобільних і стаціонарних телефонів.

За допомогою гарячої лінії можна поставити питання щодо свого сексуального й репродуктивного здоров’я, дізнатися, до якого лікаря звернутися в конкретній ситуації, й отримати контакти профільних спеціалістів. Сервісом може скористатися будь-хто, хто цього потребує, зокрема вимушені переселенці, вагітні, а також медичні працівники різних спеціалізацій для консультацій з колегами щодо певних вузькопрофільних питань.

Усі консультації проводяться безоплатно, анонімно й конфіденційно. Лінія підтримки працює щоденно, з 09:00 до 18:00, спілкування з фахівцями не потребує попереднього запису. 

За номером 3033 також можна звернутися до мобільних гінекологічних бригад, які UNFPA впровадили у віддалених регіонах України. Наразі такі бригади працюють у 23 областях України, вони безоплатно й конфіденційно надають такі послуги: 

  • медичний огляд гінеколога;
  • УЗД-дослідження;
  • електрокардіограма;
  • експрес-тести для визначення гепатитів, сифілісу, ВІЛ і рівня цукру в крові;
  • консультація з питань жіночого здоров’я, зокрема щодо до- й післяпологового періоду (здоров’я матері, грудне вигодовування й догляд за дитиною);
  • консультація з питань ВІЛ-інфекцій і захворювань, що передаються статевим шляхом;
  • медична й соціально-психологічна підтримка постраждалих від домашнього й інших видів насильств, зокрема пов’язаних із війною.

Бригади працюють також у віддалених і важкодоступних місцевостях й оснащені інклюзивним обладнанням, що дозволяє надавати допомогу людям з інвалідністю.

«Частота й характер звернень на нашу гарячу лінію в умовах воєнного стану підсвічують, що в українському суспільстві є нагальний запит на медичну допомогу й додаткове інформування в цьому напрямі. Близько 30–40% усіх звернень надходять до гарячої лінії від жінок з інвалідністю, яким необхідна допомога щодо отримання консультації з питань сексуального й репродуктивного здоровʼя, враховуючи їхню обмежену мобільність при переміщенні. 

У таких випадках здійснюється перенаправлення до безбарʼєрних кабінетів гінекологічного доступу UNFPA. На сьогодні діє 107 кабінетів у 23-х регіонах України, що допомагають людям з інвалідністю отримати необхідну профільну допомогу. Контакти найближчих до вашого місця перебування кабінетів ми надамо за номером 3033», – зазначила Юлія Давидова, лікарка акушерка-гінекологиня й експертка гарячої лінії 3033.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.