Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСімейні лікарі допомагатимуть пацієнтам, які мають проблеми з ментальним здоров’ям

З ними можна обговорити тривогу, порушення сну, нав’язливі думки

Українці, які мають проблеми з ментальним здоров’ям, можуть звертатися за кваліфікованою допомогою до сімейних лікарів. Про це нагадали в Міністерстві охорони здоров’я.

За даними МОЗ, станом на початок 2024 року майже 70 тисяч медичних працівників пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP і можуть допомагати в охороні ментального здоровʼя. Серед них – 16 тисяч лікарів «первинки» (сімейні лікарі, педіатри, терапевти).

Із сімейним лікарем можна обговорити такі стани:

  • порушення сну;
  • тривалу відсутність апетиту;
  • тривогу;
  • нав’язливі думки про те, що може статися щось погане.

У міністерстві наголосили: «Сімейний лікар жодним чином не замінить психолога, психотерапевта або психіатра, але він зможе надати допомогу пацієнту і у разі потреби – перенаправити до вузького фахівця. Навіть якщо ваш сімейний лікар не проходив навчання за програмою mhGAP, ви все одно можете до нього звернутися. Не маючи відповідної підготовки для надання підтримки з ментального здоров’я, він може знайти в системі фахівця, який зможе вам допомогти».

Така послуга з охорони психічного здоровʼя – безоплатна, бо надається в межах Програми медичних гарантій. Наразі вже понад 850 закладів первинної медичної допомоги мають відповідний контракт із Національною службою здоровʼя України на 2024 рік. 

Переглянути їх перелік і знайти найближчий заклад можна на інтерактивній мапі. Також це можна зробити через «гарячу лінію» НСЗУ за номером 16-77.

Останнє дослідження Gradus Research, проведене у жовтні 2023 року, показало, що серед основних скарг на ментальне здоров’я – тривожність / напруга (50%), порушення сну (47%). Ці симптоми вже є вагомою причиною звернутись до сімейного лікаря за підтримкою у питаннях ментального здоров’я, наголосили в МОЗ.

Ілюстрація: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.