Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ багатопрофільних лікарнях України створять центри ментального здоров’я

Пацієнти зможуть отримати психологічну допомогу

У кластерних лікарнях в Україні планують створити центри ментального здоров’я, де пацієнти зможуть отримати психологічну допомогу. Про це на брифінгу 17 січня розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, пише «Укрінформ».

«У новій Програмі медичних гарантій на 2024 рік уже передбачений пакет, за яким у кожній кластерній лікарні має бути сформована команда ментального здоров’я. Перед цим ми зробили госпітальну мережу й знаємо місце кожної лікарні в госпітальному окрузі. Ці заклади зараз контрактують, і найближчим часом, після завершення контрактування, НСЗУ оприлюднить дашборди, на яких можна буде знайти ці заклади. 

Центри первинної медико-санітарної допомоги за необхідності, якщо не справляються власними силами, можуть направити людину в центри ментального здоров’я, які будуть структурними підрозділами багатопрофільних кластерних лікарень», – розповів Ляшко.

Він додав, що інші лікарні, за умови відповідності вимогам Національної служби здоров’я України (НСЗУ), також можуть створити в себе центр ментального здоров’я.

У майбутньому в Україні планують також запровадити психологічну реабілітацію, повідомив міністр. Окрім цього, як додав він, є профільні медичні заклади, які вже надають медичну допомогу за психічних розладів. Також розробляють нові методики для допомоги людям із посттравматичним стресовим розладом (ПТСР).

За словами Ляшка, кількість бюджетних місць в університетах на спеціальність «клінічна психологія» у 2023–2024 роках зросте. Також триває робота з медичними закладами вищої освіти, щоб кожен випускник медичного ЗВО проходив курс mhGap (Mental Health Gap Action Programme). Це глобальна програма ВООЗ, створена, щоб зробити послуги із ментального здоров’я доступнішими завдяки залученню спеціалістів не зі сфери психічного здоров’я. Після проходження програми можна навчитись розпізнавати поширені ментальні захворювання й давати рекомендації щодо їх лікування.

Також цьогоріч планують запустити школу супервізорів,  які працюватимуть із сімейними лікарями, що надають послуги у сфері психічного здоров’я.

Фото: freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.