Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Спорт6 танцювальних тренувань, які можна виконувати вдома

6 танцювальних тренувань, які можна виконувати вдома — Спорт на Wonderzine

Для підтримки фізичного та ментального здоров’я

Традиційні танцювальні техніки у форматі спортивного тренування – це вдалий варіант для тих, кого втомлюють останні у своєму звичному варіанті. Танці дають більшу емоційну свободу, бо мова тіла дає змогу вільно виявляти те, що нам складно висловити словесно. Окрім цього, вони підіймають настрій. Також танці пропонують ширше поле для експериментів із технікою, тобто хореографією. Якщо йдеться про групові уроки, вони є більш інтерактивними та соціально об’єднувальними, аніж звичайні заняття в залі чи фітнес-центрі. У той час як індивідуальні заняття дають змогу добирати комфортну динаміку та вчать прислухатися до свого тіла, його потреб.

Під час війни регулярно відвідувати танцювальні студії може бути непросто. Комусь заважають повітряні тривоги, у когось поблизу немає таких закладів, а комусь перешкоджає психоемоційний стан – буває важко не те, що активно соціалізуватися, а просто вийти з дому.

Ми зробили добірку із 6 танців, які часто використовують як домашнє спортивне тренування замість звичайних вправ. Усі вони дають подібні ефекти для здоров’я, але різняться за хореографією та настроєм. Тому вибирайте ті, які найбільше резонують із вашим самопочуттям.

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Зумба

Зумба – популярне танцювальне тренування, яке має власну онлайн-платформу. Там можна глибше дізнатися про історію цього танцю, ознайомитися із запропонованими програмами та знайти студійні тренування найближче до свого актуального розташування.

Зумба поєднує традиційні латиноамериканські танці з фітнесом, зокрема кардіотренуванням. У ній є елементи сальси та маренге, тому, якщо ви навіть базово опануєте зумбу, буде простіше вивчати нове в цьому ж напрямі. Ті, хто вже спробував зумбу, радять ставитися до цього не як до класичного заняття спортом, а як до своєрідної вечірки, налаштовувати себе на відповідний емоційний стан. Журналіст The New York Times у статті про власний досвід написав: «Це буде найбільш виснажлива вечірка, яку ви коли-небудь відвідували».

Серед основних переваг зумби – активація та навантаження м’язів усіх частин тіла, зокрема сердечного м’яза, чого часто бракує традиційним фітнес-тренуванням. Окрім цього, вивчення нової для себе хореографії та подальше її відтворення покращує координацію. Також зумба дає змогу спалювати значну кількість калорій, адже танець у швидкому запальному ритмі є дуже енерговитратним.

Де переглянути тренування?

Це півгодинний тренінг для початківців, призначений для домашніх умов, де ви вивчите базові рухи зумби й спробуєте комбінувати їх у танець. Вимагає високого рівня уваги та концентрації, адже все проходить дуже швидко й динамічно.

Сальса

Сальса – це традиційний кубинський танець, що зараз широко використовується як спортивне тренування для покращення фізичного та психологічного самопочуття. Початково він є парним, але, тренуючись наодинці вдома, ви можете легко запозичувати низку танцювальних елементів, і їхня ефективність від цього не зміниться.

Сальсу вважають максимально інклюзивним танцем – це один з її основних сильних боків. Вона безпечна для людей із різним рівнем фізичної підготовки та різного віку. Щобільше, результати досліджень повідомляють, що систематичні танцювальні заняття в поєднанні з інтелектуальним навантаженням зменшують ризик розвитку деменції в людей віком від 75 років.

Подібно до зумби й інших латиноамериканських танців, сальса сприяє швидкій втраті значної кількості калорій і допомагає розвивати пам’ять і концентрацію. Також вона є вдалим варіантом, якщо ви прагнете зміцнити або наростити м’язову масу. Окрім цього, сальса позитивно впливає на поставу, адже, танцюючи, варто завжди утримувати баланс.

Де переглянути тренування?

Перевагою цього тренінгу є те, що він наочно показує, як навчитися танцювати сальсу наодинці. Для цього потрібні лише ви й готовність вивчати нове. Заняття триває менш як пів години, тому є достатньо інтенсивним, але ви не зобов’язані пройти все від початку до кінця з першого разу.

Бачата

Бачата – це парний танець домініканського походження. Його, як і попередні, можна виконувати наодинці, щоб покращити самопочуття. Позитивні тілесні метаморфози додаються за замовчуванням. Навіть його найбільш базові елементи поєднують силові вправи та тренування гнучкості, пластичності, і як внутрішні, так і зовнішні ефекти від такого збалансованого підходу не змусять довго на себе чекати.

Танцюючи, ви постійно будете залучати сідниці та ноги – це зробить їх м’язово більш підкачаними, сильними й витривалими. Бачата корисна для хребта, постави й талії. Інша перевага (якщо ви звертаєтеся до спорту саме через це) – у спаленні великої кількості калорій, що сприятиме швидкому схудненню. Разом із тим, тіло не виглядатиме хворобливо, адже м’язова маса постійно примножуватиметься.

Можна помітити, що латиноамериканські танці, якщо займатися ними як різновидом спорту, подібним чином впливають на фігуру й здоров’я, що робить їх взаємозамінними варіантами. Тому їхні елементи можна комбінувати або ж вибрати для себе щось одне, найбільш привабливе особисто для вас.

Де переглянути тренування?

Найбільшою перевагою цього тренінгу є увага до деталей, через що вам буде легше танцювати, не маючи жодної бази. Заняття відбувається з дуже комфортною для початківців, неспішною, розміреною динамікою. Ви розглянете й натренуєте основні танцювальні рухи, які водночас є ефективними фізичними вправами.

Хіп-хоп

Якщо латиноамериканські танці – це не зовсім ваше, завжди можна підшукати альтернативу. Групові заняття хіп-хопом – це ефективна форма соціалізації, адже ви не просто проводите час разом. У середовищі активного викиду ендорфіну між людьми виробляється певний емоційний зв’язок, вони тонше відчувають одне одного. Якщо ж ви звертаєтеся до нього як до варіанту домашнього тренування, це також має свої переваги.

Найперша полягає в тому, що хіп-хоп активує групи м’язів у всьому тілі, через що це перетворюється на дуже комплексне спортивне тренування. Якщо займатися цим систематично, то кістки й суглоби отримуватимуть потрібне навантаження. Урешті, хіп-хоп дає необхідне кардіонавантаження, що підтримує нормальне функціонування серцево-судинної системи.

Де переглянути тренування?

Цей тренінг триває пів години й проходить у комфортному для початківців темпі. Від початку він нагадує комплексну розминку з розтяжками, котра плавно переходить у вивчення основ хіп-хопівської хореографії. Такий підхід є дуже лояльним і фізично, і психологічно. З одного боку, ви встигнете достатньо розтягнутися й розігрітися, щоб, танцюючи, не зашкодити собі. З іншого, якщо ви не маєте жодного досвіду в такій активності, це дасть необхідну фору, щоб ви встигли призвичаїтися до того, що відбуватиметься з тілом.

Танець живота

Танець живота в нашій масовій культурі постає дуже баналізованим і вульгаризованим. Він асоціюється з неякісними, ледь не неоновими пов’язками на талію та нескінченними талант-шоу, де був одним із найпопулярніших способів вразити вибагливе журі. Насправді ж танець живота може бути дієвим різновидом домашнього спортивного тренування, і все, що вам для цього потрібно, – зручний одяг і якісний відеотуторіал.

Найбільша перевага танцю живота в тому, що через специфічні рухи він залучає всі основні системи нашого організму, покращуючи їхнє функціонування: кровоносну, м’язову, скелетну, дихальну. Остання, наприклад, «включається», тому що, танцюючи, ми постійно підіймаємо грудну клітку. Її розкриття призводить до того, що легені насичуються більшою кількістю кисню. Це своєю чергою дає нам більше енергії. Важливо, що танець живота є інклюзивним для людей будь-якого віку, адже його впливи є плавними, неагресивними.

Де переглянути тренування?

Це короткий десятихвилинний туторіал, де майстриня навчає найбільш базової хореографії танцю живота, детально пояснюючи, як правильно робити ті чи ті рухи. Урок проходить неспішно, тому буде ідеальною опцією для тих, хто сприймає танцювальні тренування не просто як спортивне заняття, а і як спосіб заземлитися, розслабитися. На каналі танцівниці ви знайдете більше уроків, присвячених розбору конкретних рухів. Цільова авдиторія – переважно початківці.

Jazzercise

Джуді Шеппард Міссет «винайшла» jazzercise, викладаючи в танцювальній студії. Усе почалося з джазової розминки, яка згодом технічно вдосконалювалася й ставала популярною. Підхід поєднує елементи джазу та спортивного тренування й початково орієнтувався на те, щоб розігріти й підготувати тіло до подальших навантажень.

Jazzercise має комплексний вплив на організм, бо включає джазові й уже розглянуті латиноамериканські танці, йогу, пілатес і навіть кікбоксинг. Серед плюсів – одночасна робота зі всіма основними групами м’язів, зміцнення кісток, оптимальне здорове кардіонавантаження, спалення калорій. Водночас це тренування компенсує енергію, яку ви витрачаєте під час заняття, саме тому, займаючись відповідно до порад інструкторів, ви не відчуватимете виснаження та знесилення опісля.

Де переглянути тренування?

Це досить тривалий урок від офіційного каналу компанії Jazzercise. Inc, тому можете покластися на фаховість інструкторки. Вона пропонує дуже динамічне й інтенсивне заняття, тому, збираючись зайнятися цим уперше, розраховуйте власні сили. Серед вправ, що фігурують у відео, – кардіо, розтяжка та силові навантаження. На каналі можете знайти інші уроки до свого смаку, адже він увесь присвячений техніці jazzercise.

Текст: Марія Васильєва

Обкладинка: Youtube/Nicole Kirkland

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.