Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яЄ питання: де і як пройти безкоштовну мамографію

Пояснення від МОЗ

Рак молочної залози – одне з найпоширеніших онкозахворювань серед жінок, нагадали в Міністерстві охорони здоров’я. Проте рання діагностика підвищує шанси вилікуватися. У міністерстві наголосили, що мамографія є точним і безпечним методом діагностики, який допоможе виявити злоякісні й доброякісні утворення та аномальний розвиток тканини в молочних залозах на початкових стадіях.

Як обстежитися безкоштовно:

  • Взяти направлення на діагностику у свого сімейного лікаря або в будь-якого іншого лікаря первинної медичної допомоги (терапевт / сімейний лікар, педіатр). Також направлення може виписати особистий лікар, якщо є показання до такого обстеження. Під час воєнного стану лікарі можуть виписувати як електронні, так і паперові направлення.
  • Дізнатися, які медичні заклади проводять мамографію безкоштовно. Це можна зробити, якщо зателефонувати в контакт-центр Національної служби здоров’я за номером 16–77.
  • Обрати лікарню, у якій зручно пройти обстеження. Це може бути медзаклад у будь-якому регіоні країни, який має відповідне обладнання й договір з НСЗУ. Місце реєстрації чи фактичного проживання не має значення, послугу нададуть безкоштовно, якщо є направлення.

Що входить у послугу:

  • консультація лікаря перед дослідженням й обговорення попередніх результатів досліджень (за наявності);
  • проведення рентгенологічного дослідження у двох проєкціях, за необхідності – додаткових проєкцій і прицільного знімка;
  • опис й аналіз результатів, надання рекомендацій щодо наступного дослідження;
  • направлення (за потреби) на отримання інших медичних послуг;
  • запис результатів обстеження на цифровий носій, який віддадуть «на руки».

У МОЗ рекомендують жінкам від 40 років проходити мамографію щороку, а жінки від 20 років можуть обстежуватися самостійно, на 6–12 день циклу. Дізнатися більше про безкоштовну діагностику й лікування раку молочної залози можна в чат-боті «Лікуйся» від ГО «Ліки Контроль».

Розповісти друзям
3 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.