Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яСадівництво зменшує ризик раку й зміцнює психічне здоров’я – дослідження

А також може поліпшити соціальні навички

Люди, які займаються садівництвом, мають менший ризик захворіти на рак. Крім того, садівництво допомагає знизити рівень стресу й тривожності, ідеться в дослідженні, про яке пише Science Daily.

У дослідженні взяли участь 291 людина із середнім віком 41 рік, які раніше не займалися садівництвом. Після останніх весняних заморозків частину людей призначили до групи громадського садівництва, а решту – до контрольної групи, якій запропонували почекати ще рік. Обидві групи проходили періодичні опитування щодо споживання їжі, стану психічного й фізичного здоров’я, а також рівня активності.

За результатами дослідження, до осені учасники групи садівників їли в середньому на 1,4 грама більше клітковини на день, ніж контрольна група. За словами співавтора дослідження Джеймса Геберта, збільшення споживання клітковини на один грам може мати великий позитивний вплив на здоров’я. Автори дослідження відзначають, що клітковина впливає на запальні й імунні реакції, зокрема на те, наскільки люди сприйнятливі до діабету й деяких видів раку.

Серед людей у групі садівників також збільшився рівень фізичної активності – приблизно на 42 хвилини на тиждень. Учасники також повідомили про зниження рівня стресу й тривоги, коли вони займалися садівництвом.

Співавторка дослідження Джил Літт також звернула увагу на те, що садівництво впливає й на соціалізацію людини: «Навіть якщо ви приходите в сад, щоб самостійно виростити їжу в тихому місці, ви починаєте дивитися на ділянку свого сусіда, ділитися технікою й рецептами, і з часом ваше спілкування розквітає».

За словами Літт, садівництво в громаді може мати додаткові переваги. «Справа не лише у фруктах й овочах, а також у тому, щоб перебувати на природі разом з іншими», – зазначила вона.

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.