Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яДеякі антидепресанти можуть викликати «емоційну притупленість» – дослідження

Люди відчували емоційну нудьгу або більше не вважали деякі речі приємними

Антидепресанти певного класу можуть викликати «емоційну притупленість», ідеться в дослідженні, опублікованому в журналі Neuropsychopharmacology.

Ідеться про селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС), серед яких флуоксетин, пароксетин, циталопрам, сертралін, флувоксамін, есциталопрам. Деякі люди, які приймали СІЗЗС, відчували емоційну нудьгу або більше не вважали деякі речі такими приємними, як це було раніше.

Вважається, що про це повідомляли 40–60% людей, які вживали ліки. Однак раніше було незрозуміло, чи є цей симптом побічним ефектом ліків чи симптомом депресії.

У дослідженні взяли участь 66 здорових добровольців, яких розділили на дві групи. Упродовж 21 дня першій групі давали есциталопрам, другій – плацебо. Опісля учасники виконали набір когнітивних тестів.

Майже в усіх тестах, зокрема тих, що оцінюють увагу й пам’ять, виявилося, що препарат не мав негативного впливу на пізнання. Однак люди, які приймали СІЗЗС, були менш сприйнятливими до навчання з підкріпленням, яке вимагає від людей реагувати на позитивний чи негативний відгук.

Добровольці, які вживали есциталопрам, також повідомили, що їм було важче досягти оргазму під час сексу. Це ще один побічний ефект, про який часто повідомляють пацієнти.

Старша авторка дослідження, професорка Барбара Саакян зауважила, що результати дослідження можуть бути корисними для пацієнтів і допомогти їм обрати відповідне лікування. Дослідження також може допомогти в розробленні препаратів із поліпшеним профілем побічних ефектів.

Фото: instagram/anaiskanaisk

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.