Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яЄ питання: чи впливає наше харчування на появу симптомів депресії

У людей із депресією змінюється склад кишкового мікробіому

У людей із симптомами депресії помітно збільшується або зменшується кількість деяких видів бактерій у кишковому мікробіомі. Ідеться про бактерії, які беруть участь у синтезі глутамату, бутирату, серотоніну й гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК), які є основними нейромедіаторами депресії.

Про це зазначається в дослідженні, яке публікує The Wall Street Journal. Його автори припускають, що склад кишкового мікробіому може відігравати основну роль у виникненні й розвитку депресії.

У межах дослідження тисячу людей попросили заповнити анкети на оцінку депресії, а згодом дослідили зразки їхніх фекалій, щоб визначити, чи є зв’язок між популяціями бактерій у зразках і результатами анкет. Потім дослідники провели ті самі тести, використовуючи дані ще 1539 голландців, які належали до різних етнічних груп.

Аналіз виявив 16 типів бактерій, які автори дослідження назвали «важливими провісниками» депресивних симптомів різного ступеня. Наприклад, у людей із депресією виявили зменшення кількості бактерії під назвою Eubacterium ventriosum. Також зафіксували збільшення ще однієї бактерії – Eggerthella. Це свідчить про те, що зміни в мікрофлорі кишківника можуть викликати депресивні симптоми.

Джек Гілберт, керівник Центру мікробіома й метагеноміки Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, зазначає, що коли ми перебуваємо в депресії, мікробіому кишечника часто не вистачає корисної флори.

«Коли дані вказують на те, що здорове харчування, невеликі фізичні вправи й перерви на роздуми можуть принести користь, ми, мабуть, повинні дослухатися до цих даних», – каже Джек Гілберт.

Наджаф Амін, один із тих, хто брав участь у дослідженні, зауважує, що в людини, яка споживає недостатню кількість клітковини, може зменшитися кількість бактерій, які виробляють бутират. Це призводить до стресу й, можливо, появи перших симптомів депресії. Тож він радить вживати більше фруктів й овочів, а також зменшити кількість цукру в раціоні.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.