Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яЄ питання: як забруднення повітря впливає на жіночі кістки

Встановили звʼязок між забрудненням повітря й виникненням остеопорозу

Дослідники Колумбійського університету встановили зв’язок між високим рівнем забруднення повітря й зниженням кісткової маси через остеопороз у жінок.

Учені проаналізували дані 161 808 жінок у постменопаузі, зібрані в межах дослідження Women's Health Initiative. Вони оцінили рівень забруднення повітря в місцях проживання учасниць, а також виміряли мінеральну щільність кісткової тканини (МЩКТ) жінок на початку дослідження й під час спостереження на першому, третьому й шостому роках.

Вплив оксидів азоту на МЩКТ поперекового відділу хребта становив 1,22% щорічного зниження. Це майже вдвічі більше, ніж за нормального старіння. Вважається, що ці ефекти відбуваються через загибель кісткових клітин унаслідок окисного пошкодження й інших механізмів.

«Уперше ми отримали докази того, що оксиди азоту, зокрема, є основним чинником пошкодження кісток і що поперековий відділ хребта є одним із найбільш вразливих місць», – зазначають дослідники.

Вихлопні гази легкових і вантажних автомобілів є основним джерелом оксиду азоту, як і викиди електростанцій. Щорічно відбувається близько 2,1 мільйона переломів кісток, повʼязаних з остеопорозом. Він впливає на жінок більше, ніж на чоловіків: 80% з приблизно 10 мільйонів американців, які страждають на остеопороз, – жінки. А жінки в постменопаузі піддаються більшому ризику: кожна друга жінка старше 50 років зазнає переломів кісток через остеопороз.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.