Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яНавіть якщо ви ще не плануєте вагітність. 9 ситуацій, коли варто звернутися до репродуктолога

Що раніше, то краще

Навіть якщо ви ще не плануєте вагітність. 9 ситуацій, коли варто звернутися до репродуктолога — Здоров'я на Wonderzine

Проблеми із заплідненням виникають частіше, аніж може здатися. Дослідження показують, що кожна десята пара не може завагітніти після одного року регулярного сексуального життя без використання контрацептивів.

На це впливає багато чинників: загальний стан здоров’я, наявність шкідливих звичок (куріння, вживання алкоголю тощо), вік, спадковість, гінекологічні захворювання, стрес тощо.

Репродуктологи, лікарі, які спеціалізуються на безплідді, оцінюють, як ті чи ті фактори можуть вплинути на вашу фертильність, до якого віку ви зможете народжувати і які є варіанти, щоб уможливити зачаття. Проте потрібно вчасно звернутися по допомогу, бо репродуктологія також має свої обмеження. Наприклад, неможливо завагітніти на власних яйцеклітинах після ранньої менопаузи або деяких видів лікування. Це варто знати й ураховувати з раннього віку, навіть якщо ви плануєте народжувати набагато пізніше.

Розповідаємо, у яких випадках варто звернутися до репродуктолога й чому важливо робити це до планування вагітності.

Матеріал підготовлено в межах освітньої кампанії «Знати вчасно» за підтримки клініки IVMED.

Текст: Анастасія Микитенко

Ілюстрації: ОЛеся Ковальчук

Стрелко Галина

головна лікарка клініки IVMED, акушерка-гінекологиня, репродуктологиня


Коли ви хочете дізнатися свої опції

Навіть якщо ви досі сумніваєтеся, чи хочете дітей узагалі, або плануєте народити набагато пізніше, варто дізнатися свої можливості заздалегідь.

Репродуктолог може оцінити репродуктивний потенціал – потенційну здатність до запліднення, яка визначається кількістю яйцеклітин, віком жінки, загальними проблемами зі станом здоров’я, які можуть вплинути на фертильність, потенційними проблемами в партнера. Лікар також пропонує різні опції, щоб завагітніти зараз, зберегти або підвищити шанс народити в майбутньому.

Одне з важливих досліджень, яке в цьому разі проводить лікар, – це визначення запасу яйцеклітин. Він формується на 22 тижні внутрішньоутробного розвитку й збільшити його наразі неможливо. Відповідно, якщо кількість яйцеклітин занижена, то в жінки може настати рання менопауза, тому потрібно або планувати вагітність раніше, або заморожувати яйцеклітини.

Коли жінка знає свій запас яйцеклітин й уявляє свої перспективи, вона може ухвалювати інформовані рішення про те, коли краще народжувати, або які процедури варто зробити, щоб народити в тому віці, у якому вона буде до цього готова.

Якщо ви плануєте народжувати після 35

Жінки почали відкладати материнство через освіту й кар’єру. Якщо до 2011-го українки починали народжувати у 20–24 роки, то після ця цифра наближалася до 25–29. Збільшилася й кількість жінок, які народжують після 35.

Водночас вважається, що фертильність починає знижуватися після 31 року, суттєво шанс завагітніти падає після 37–38 років. Після 44–45 майже неможливо завагітніти на власних яйцеклітинах, здебільшого потрібні донорські.

Це пов’язано з якістю генетичного матеріалу всередині ядра яйцеклітини. З віком у ньому збільшується відсоток генетичних аномалій. Ембріон, який виходить із цих яйцеклітин, стає генетично аномальним, а тому запускається автоматичний механізм відторгнення – ембріон не імплантується або не народжується. Також збільшується ризик народження дитини з генетичними захворюваннями.

Щоб мати можливість відкласти материнство на час зменшення або втрати фертильності, лікарі пропонують заморозити яйцеклітини або ембріон. Що молодша жінка під час процедури, то якісніші її ембріони, а успішність переносу залежить на 70–80% від якості.

Водночас варто зауважити, що лабораторно неможливо оцінити якість яйцеклітин. Перед початком процедури репродуктологи перевіряють загальний стан здоров’я пацієнтки та чи немає протипоказань до стимуляції або пункції яєчників, фіброми, ендометріозу, інших серйозних захворювань. Варто вилікувати можливі хвороби перед заморожуванням яйцеклітин.

Коли не виходить завагітніти

Якщо ви здорова пара до 36 років, намагаєтеся рік завагітніти, та нічого не виходить, то варто звернутися до репродуктолога. Важливо перевіритися обом партнерам, адже часто буває так, що жінка роками лікується, а проблеми знаходять у партнера. Навіть якщо він здоровий, не має шкідливих звичок і займається спортом, це не стовідсоткова гарантія, що в чоловіка немає проблем з фертильністю.

Якщо в жінки не виходить завагітніти в 36–38 років, то варто звернутися вже за пів року, а після 38-ми – за три місяці. Тут вік грає негативну роль, і щомісяця втрачається найкраща можлива в цей час яйцеклітина. Наступна, зазвичай, буде гіршою за попередню, шанс завагітніти швидко зменшується.

Відсутні або нерегулярні місячні

Помітити проблеми з фертильністю допомагають й інші ознаки – нерегулярність або відсутність циклу.

Регулярний цикл – це ознака правильної роботи яєчників, тобто росту фолікулів й овуляції. Якщо в жінки нерегулярний цикл, наприклад був 30 днів, а потім став 21 або ж, навпаки, порідшав, то це ознака, що яєчники працюють не зовсім коректно й варто обстежитися.

Якщо немає місячних, отже, немає виходу яйцеклітини, тому в цей період жінка не може завагітніти. Варто, зокрема, перевірити, чи це не передчасна менопауза, бо якщо звертається жінка молодого віку з такими ознаками, то часто про цей діагноз забувають і роблять безліч інших обстежень, а жінка втрачає час, у який ще б встигли зберегти власні яйцеклітини.

Ще одним приводом обстежитися може бути тривалість циклу. Якщо він менше 25 днів, це може означати, що не відбувається овуляція або ж у яєчнику менше яйцеклітин, ніж потрібно. Якщо він довше 35 днів, то це може бути ознакою синдрому полікістозних яєчників або того, що яйцеклітина не дозріває. Водночас варто зазначити, що це дуже індивідуально, для когось така тривалість може бути абсолютно нормальною.

Після двох епізодів переривання вагітності

Може здаватися, що переривання вагітності – це не питання безпліддя, адже жінка таки вагітніє.

Дійсно, здебільшого це пов’язано з іншими причинами, проте якщо вагітність переривається на дуже ранніх термінах (до 12 тижнів), то це може бути ознакою проблем із фертильністю. Часто це про генетичні аномалії ембріона, особливо в жінок старшого віку, перегородки матки, фіброматозні вузли тощо. Тож варто звернутися до спеціаліста, якщо ви мали два й більше епізодів переривання вагітності.

Якщо ви мали запальні процеси в зоні малого тазу

Якщо ви колись мали гнійний апендицит або запалення маткових труб чи яєчників, то це може викликати непрохідність маткових труб, а отже, сперматозоїд не досягає яйцеклітини й не може її запліднити. Гінекологічні хірургічні втручання й операції на кишківнику й шлунку також можуть провокувати виникнення злукового процесу (спайок) і викликати непрохідність маткових труб. Видалення кист у яєчниках може призводити до зниження запасу яйцеклітин.

Причинами непрохідності маткових труб можуть стати, зокрема, хвороби, які передаються статевим шляхом: хламідіоз і гонорея. Наприклад, один епізод хламідій у 15–20% випадків порушує прохідність маткових труб.

У таких випадках жінкам пропонують хірургічні або нехірургічні шляхи лікування. Якщо вони не спрацьовують, то можна пройти процедуру штучного запліднення.

Перед лікуванням онкології

Є ціла галузь репродуктології, онкофертильність, яка досліджує, як зберегти фертильність у пацієнток, у яких виявили рак. У хімієтерапії використовують цитостатики, які припиняють ділення клітин. Для лікування раку це добре, але для інших тканин, де клітини мають ділитися, не дуже. Тож хімієтерапія може призвести до того, що перестають працювати яєчники, а отже, яйцеклітини не можуть дозріти й запліднення не відбувається.

У таких випадках варто заморозити яйцеклітини, ембріон або тканину яєчника перед тим, як почати будь-яке лікування.

Перед вступом до лав військовослужбовців

На жаль, з фронту повертаються не всі, тому деякі пари заморожують ембріони або сперматозоїди заздалегідь. Важливо, щоб чоловік ще на етапі здачі матеріалу підписав договір, що дає дозвіл дружині на використання його генетичного матеріалу. Інакше в партнерки не буде до нього доступу після смерті чоловіка. Для військовослужбовиць така процедура не можлива, оскільки законодавчо чоловік не зможе отримати доступ до яйцеклітини навіть за наявності договору. Послуга доступна як для подружжя, так і для самотніх людей.

Військові також мають удвічі вищий показник безпліддя, ніж у цивільного населення. Наприклад, 5% усіх поранень припадають на пахову зону і, відповідно, знижують шанси на запліднення. На фертильність також впливає стрес, переохолодження, фізичні навантаження, вплив токсичних речовин, наприклад гару, тощо.

Тому клініки пропонують заморозити яйцеклітини або сперматозоїди всім, хто йде на фронт, і багато клінік роблять це безоплатно, зокрема й IVMED.

Якщо ви бажаєте завагітніти без партнера 

Згідно з чинним законодавством незаміжня жінка може звернутися за послугою допоміжних репродуктивних технологій, наприклад: штучним заплідненням, заморозкою ембріонів тощо. Для цього вона може скористатися банком сперми.

Цей варіант підходить для жінок без партнера, які хочуть стати матерями, але не хочуть стосунків, або ж для лесбійських пар.

Якщо ви помітили якусь з цих ознак у себе, але досі не впевнені, чи варто звертатися до репродуктолога, ви можете пройти тест для оцінки ризиків репродуктивного здоров’я.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.