Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яРання менопауза може підвищити ризик розвитку деменції – дослідження

Замісна гормональна терапія здатна запобігти цьому

Американські дослідники виявили, що в жінок, у яких рано настала менопауза, з більшою ймовірністю може розвинутися деменція. Про це пише The Guardian із посиланням на дослідження в журналі Jama Neurology.

Водночас учені дізналися, що замісна гормональна терапія зменшує цей ризик, якщо почати її на стадії діагностики ранньої менопаузи. Якщо ж терапію розпочати пізно, то, навпаки, вона може збільшити ризик деменції, оскільки викликає накопиченням аномальних білків. Однак ці причинно-наслідкові зв’язки ще потребують вивчення.

«Коли йдеться про гормональну терапію, таймінг визначає все», – каже ДжоЕнн Менсон, докторка й старша авторка дослідження жіночої лікарні Бригама, Бостон.

Наразі висновки дослідження потребують підтвердження в більших масштабах, щоб їх можна було вважати точними.

Із передчасною менопаузою стикаються до 10% жінок. Вона визначається як така, що настає спонтанно у віці до 40 років. Цей іноді стан пов’язують зі збільшенням ризику розвитку хвороби Альцгеймера, але досі остаточно не з’ясовано, чи зміни в статевих гормонах викликають деменцію. За статистикою, жінки мають хворобу Альцгеймера частіше, ніж чоловіки.

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.