Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яЄ питання: чому фізична активність на вулиці корисніша, ніж у приміщенні

Річ у рослинах навколо

Нещодавнє неврологічне дослідження Університету Вікторії виявило, що коротка прогулянка на свіжому повітрі поліпшує мислення, позитивно впливає на здоров’я й стимулює мотивацію. Про це пише The Washington Post.

У новому дослідженні Кетрін Бор, докторантка з нейронаук в Університеті Вікторії, і її колеги зібрали 30 студентів коледжу, перевірили їхню робочу пам’ять і здатність зосереджуватися. Учасники дослідження мали ходити близько 15 хвилин усередині будівлі або назовні, по вкритих листям доріжках, а потім проходили когнітивні тести.

За показниками дослідження, фізична активність на вулиці перевершила таку саму активність у приміщенні. Після прогулянки надворі студенти краще зосереджувалися, а їхня реакція ставала швидшою. Бор пов’язує ці результати із впливом природи на розум: учені з’ясували, що природа спонукає навіть найтривожніших розслабитися.

«Природа забезпечує ефект, який учені називають «м’яким захопленням»: вона утримує нашу увагу, але не вимагає постійного інтелектуального оброблення інформації», – каже Бор. Це відбувається на додачу до фізіологічних ефектів від вправ, як-то посилений приплив крові й кисню до мозку. Однак є застереження – прогулянки в зонах міста, де мало рослин і дерев, навпаки, можуть нашкодити психіці.

Важливу роль грає й тривалість вправ. Найкраще почувалися ті, хто ходив або займався легким бігом у парку близько 15 хвилин, водночас збільшення часу вправ або дистанції може виснажити. «Згідно з новими дослідженнями, які не включені в огляд, навіть п’ять хвилин активності на вулиці можуть бути корисними», – сказала Клер Вікс, старша наукова співробітниця Університету Ессекса, Англія.

Хоча досліджень на цю тему багато, в одному вчені зійшлися напевно: будь-яка активність корисна. Тож навіть якщо погодні умови не сприяють виходу на вулицю, краще виконати вправи вдома, аніж не виконати їх узагалі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.