Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яВолонтерство й пожертви можуть зменшити фізичний біль – дослідження

Праця на користь інших поліпшує здоров’я

Нещодавнє дослідження Journal of Psychosomatic Research виявило, що праця на благо інших, як-от: волонтерство, благодійні внески й просто доброзичливе ставлення до людей здатні зменшити фізичний біль і загалом поліпшити психічний стан.

Оскільки будь-який біль визначається складним поєднанням когнітивних, емоційних і поведінкових процесів, дослідники зосередилися на тому, як больові реакції пов’язані з поведінкою людей, зокрема спрямованою на користь інших. У цьому дослідженні вивчали дані близько 48 тисяч людей із Великої Британії. За їхніми поведінкою й станом спостерігали з 2011 до 2020 року. Усі з них мали оплачувану роботу й сім’ю.

«Особи, які брали участь у волонтерській діяльності чи робили пожертви, або робили те й інше, повідомляли про менший біль протягом часу дослідження, аніж ті, хто не брав жодної участі в добровільних ініціативах на користь суспільства», – ідеться в дослідженні.

Водночас тривалість волонтерської роботи не впливала на інтенсивність болю, тимчасом як сума пожертви мала значення – що більшою вона була, то меншою був біль.

Результати цього дослідження частково вкладаються в теорію соціальних мереж (Social Network Theory). Відповідно до неї, соціальна інтеграція є основним показником добробуту людини, а волонтерська діяльність якраз поглиблює таку інтеграцію. Однак ця теорія не пояснює зменшення болю внаслідок благодійних пожертв, оскільки ті не передбачають взаємодію наживо.

«Попередні дослідження показують, що витрати грошей на інших є міцною передумовою щастя, а пожертви на благодійність асоціюються з більшим задоволенням від життя. Люди, яких просили пожертвувати гроші на благодійність, мали підвищену активність в зонах мозку, пов’язаних із задоволенням і винагородою. Окрім того, виявилося, що витрати грошей на інших пов’язані з поліпшенням серцево-судинного здоров’я», – зазначають у журналі.

Укупі всі результати можна пов’язати з загальним відчуттям залученості в соціальне життя, адже будь-який вид благодійності робить людину дотичною до життів інших. За словами вчених, ефект від поведінки на благо інших також може бути наслідком поведінкових реакцій, із якими асоціюються ці дії, як-от: доброта, співчуття або допомога іншим.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.