Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яПерегляд мистецтва онлайн може поліпшити настрій і самопочуття – дослідження

Усього за кілька хвилин

Перегляд мистецтва онлайн може позитивно впливати на настрій і самопочуття. Такого висновку дійшла міжнародна дослідницька група за участю Віденського університету, Інституту психолінгвістики Макса Планка в Неймегені й Інституту емпіричної естетики Макса Планка (MPIEA) у Франкфурті-на-Майні.

У межах дослідження 240 учасників переглянули інтерактивну художню виставку «Водяні лілії» Клода Моне, розміщену на платформі Google Arts and Culture. Після цього респонденти заповнили анкету, у якій описали свій душевний стан, задоволення, яке вони відчули під час перегляду картин, і відповіли, наскільки важливим для них був цей досвід.

Результати дослідження показали значне поліпшення настрою та зниження тривожності вже за декілька хвилин споглядання онлайн-виставки. Також учені виявили, що учасники з високим рівнем мистецької й естетичної чуйності отримали більше користі від перегляду онлайн-виставки, оскільки мали більший мистецький досвід.

«Перегляд мистецтва в інтернеті – це невичерпне джерело для підтримки самопочуття; його можна потроху споглядати для осмислення й задоволення», – підсумував один із дослідників, Маккензі Трапп.

Дослідники наголошують, що результати дослідження особливо цікаві й корисні для людей, які з певних причин не можуть відвідувати музеї або галереї особисто. Наприклад, якщо люди мають проблеми зі здоров’ям.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.