Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яУміння пробачати позитивно впливає на психічне здоров’я – дослідження

Знижує рівень тривоги й поліпшує сон

Прощення може поліпшувати психічне здоров’я людини. Про це свідчать результати дослідження професора психології Університету Співдружності Вірджинії Еверетта Вортінгтона.

У дослідженні взяли участь 4598 людей з Гонконга, Індонезії, України, Колумбії й Південної Африки. Ворінгтон розробив робочі зошити із вправами, за допомогою яких учасники досліджували свої почуття гніву й образи й училися долати їх. Частина учасників виконувала вправи впродовж двох тижнів, а іншій дозволили зробити це пізніше.

У результаті в учасників групи, яка протягом двох тижнів виконувала завдання із зошита, «значуще» знизилися симптоми депресії й тривоги, як порівняти з іншою групою.

«Я думаю, що досвід образи є досить поширеним явищем. Ми побачили, що цей робочий зошит можна використати, щоб навчитися пробачати й поліпшувати свій психічний стан. Якщо цей ресурс буде широко розповсюджений, вплив на психічне здоровʼя населення може бути значним», – зауважив співавтор дослідження, професор Тайлер Вандервіл.

Це не перше дослідження, яке вивчає зв’язок між умінням пробачати й станом психічного здоров’я. Раніше дослідження показували, що діти, які вміють пробачати, досягають кращих успіхів у навчанні і що загалом прощення може сприяти зниженню кров’яного тиску, поліпшувати сон і зменшувати рівень тривоги.

Раніше ми разом із психологинею з’ясували, навіщо просити пробачення, як зробити це правильно й чому ми відчуваємо провину, якщо не готові пробачити.

Фото: instagram/hana.katoba

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.