Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яНі, не соромно: Чому виникають мозолі та натоптиші на стопах і що з ними робити

Ні, не соромно: Чому виникають мозолі та натоптиші на стопах і що з ними робити — Здоров'я на Wonderzine

Відповідає спеціалістка з подології

У рубриці «Ні, не соромно» ми даємо відповіді на запитання, які незручно обговорювати вголос. Разом із подологинею з’ясовуємо, що, крім незручного взуття, може спричиняти появу різних видів мозолів і як їх правильно лікувати.

Наталія Віксман

спеціалістка-подолог


Які види мозолів розрізняють і чому вони з’являються на стопах?

Мозоль – це ділянка твердої, загрубілої шкіри, яка виникає в місці підвищеного тертя чи тиску.

Сухі (тверді) мозолі часто жовтуваті за кольором і випуклі. Серед сухих мозолів розрізняють стрижневі – це мозолі, які мають твердий стрижень, занурений глибоко в шкіру, з «шапочкою» на поверхні. Такі мозолі спричиняють болісні відчуття.

Водяна, або волога, мозоль – це невеликий пухир із рідиною, який з’являється на поверхні шкіри після її ушкодження.

Натоптиші – це відносно рівномірні ділянки загрубілої шкіри без чіткого контуру. Утворення натоптишів є проявом гіперкератозу – надмірного ущільнення рогового шару епідермісу. Зазвичай вони виникають на внутрішній частині стопи, на п'ятках і біля пальців, через постійний тиск і здавлювання. Іноді – через зміщення великого пальця ноги та підвищене навантаження на нього.

Тригером до виникнення мозолів і натоптишів можуть стати біг, тривала ходьба та великі фізичні навантаження. Також ці ушкодження можуть виникати внаслідок надмірного потіння ніг. Волога від поту шкіра більш вразлива до тертя, тож її легше пошкодити. До речі, мозолі, які утворюються через вологість шкіри, зазвичай найбільш болючі. Через запалення вони загоюються довше та супроводжуються досить високим ризиком інфікування пошкодженої ділянки.

Найбільш поширені причини утворення мозолів:

  • неправильно підібране взуття (замале або завелике, з тугими застібками чи погано розміщеними швами, які натирають шкіру);
  • дуже груба або, навпаки, тонка підошва взуття;
  • плоскостопість;
  • тривале перебування на ногах;
  • порушення кровообігу в ногах;
  • надлишкова вага;
  • зменшення жирового прошарку (у літніх людей).

Якщо мозолі та натоптиші з’являються у вас систематично, зверніться до лікаря-ортопеда, який визначить причину цієї проблеми та запропонує шляхи її вирішення.

Що робити з мозолями й натоптишами? Чи треба намагатися видалити їх власноруч?

Вологі мозолі зазвичай проходять самі протягом 3–7 днів. Проколювати мокру мозолю не варто – це сповільнить загоєння та підвищить ризик інфікування. Її треба покрити чистою та сухою пов’язкою, яка вбереже шкіру до розсмоктування рідини, або ж спеціальним гідроколоїдним пластиром. За умови посилення болю та почервоніння треба звернутися по допомогу до подолога чи лікаря.

Натоптиші можна видалити в кабінеті подолога. Стрижневі мозолі теж повинен видаляти спеціаліст: він їх висвердлює або вирізає, а в утворений отвір закладає засіб, який запобігає подальшій появі мозолів. Ця процедура цілком безболісна.

Які профілактичні заходи допоможуть уникнути мозолів?

  • Носіть взуття, яке підходить вам за розміром і шириною;
  • щоденно наносьте на можливі зони утворення мозолів крем для стоп, підібраний фахівцем конкретно під вашу проблематику, а не лосьйон для тіла;
  • використовуйте спеціальний стік проти натирання з бджолиним воском і рослинними оліями. Він працює як пластир, але лягає непомітним шаром, захищає шкіру від травматизації та прискорює загоєння вже наявних мозоль;
  • зі взуттям на підборах використовуйте спеціальні вкладки та розділювачі;
  • вчасно підстригайте нігті на ногах, оскільки довжина вільного краю нігтю може змінювати положення стопи у взутті;
  • раз на місяць робіть апаратний педикюр, який дозволить видалити тільки ороговілі нарости, не травмуючи здорових ділянок;

При деформації пальців і стопи звертайтеся до ортопеда, який підбере ортопедичні устілки чи взуття та визначить тактики лікування. Це допоможе запобігти подальшій появі мозолів і забути про них.

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.