Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яВживання овочів і фруктів позитивно впливає на психічне здоров’я – дослідження

Так само, як 10-хвилинна прогулянка або віднайдення нової роботи після тривалих пошуків

Дослідження в галузі харчування показують, що вживання овочів і фруктів впливає на психічний стан людини так само позитивно, як 10-хвилинна прогулянка або віднайдення нової роботи після тривалих пошуків.

Видання Washington Post наводить кілька досліджень, які доводять користь овочів і фруктів для психічного здоров’я:

  • Британське дослідження 2023 року підтвердило зв’язок між частим споживанням фруктів і відчуттям розслабленості, впевненості й енергійності.
  • Австралійське дослідження 2022 року, у якому взяли участь понад 4 тисячі жінок, показало, що ті, хто споживали щонайменше п’ять порцій овочів на день, мали на 19% нижчий ризик розвитку депресії упродовж 15 років, як порівняти з тими, хто з’їдали не більше однієї порції. Що стосується фруктів, то чотири порції проти однієї означали на 25% менший ризик депресії.
  • Мета-аналіз 18 досліджень показав, що на кожні 100 грамів спожитих овочів ризик депресії знижується на 3%.
  • Дослідження харчових щоденників показало, що вживання більшої кількості овочів так само корисно впливає на психічне здоров’я, як емоції від віднайдення нової роботи після тривалого безробіття.
  • Британське дослідження показало, що збільшення щоденного споживання овочів і фруктів лише на одну порцію забезпечує таке ж поліпшення психічного здоров’я, як 8 днів 10-хвилинних прогулянок.

«Безумовно, з’являється дедалі більше доказів того, що високе споживання овочів і фруктів дійсно допомагає психічному здоров’ю, особливо тривожності», – говорить Ума Найду, лікарка й директорка відділення психіатрії харчування й способу життя в Массачусетській лікарні.

Чому фрукти й овочі поліпшують наше психічне здоров’я

Однією з причин експерти називають «ефект заміщення». Тобто частіше споживання фруктів й овочів може залишити менше місця в шлунку для нездорової їжі. Переваги для психічного здоров’я також можуть бути пов’язані з уживанням більшої кількості клітковини, що може сприяти створенню більш здорового мікробіому.

Дослідження показують, що мікроби кишечника впливають на виникнення депресії й тривоги, оскільки мікробіом людини впливає на вироблення серотоніну й регулює запалення, які відіграють важливу роль у психічному здоров’ї.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.