Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яКороткий денний сон може захистити здоров’я мозку з віком – дослідження

Уберегти від деменції й інших захворювань

Дослідники Університетського коледжу Лондона й Республіканського університету в Уругваї встановили, що короткий денний сон (від 5 до 15 хвилин) допомагає захистити здоров’я мозку впродовж життя. Звичка дрімати пов’язана зі збільшенням загального об’єму мозку, а це, зі свого боку, зменшує ризик розвитку деменції й інших захворювань.

Результати дослідження вчених опублікували в журналі Sleep Health, пише The Guardian.

Учені використовували дані дослідження британського біобанку, який зібрав генетичну інформацію й інформацію про спосіб життя й стан здоров‘я 500 тисяч людей у віці від 40 до 69 років.

Команда використовувала дані 35 080 учасників біобанку, щоб з’ясувати, чи пов’язана комбінація генетичних варіантів, які раніше стосувалися денного сну, з об’ємом мозку, когнітивними здібностями й іншими аспектами здоров’я мозку людини.

У результаті дослідники виявили, що короткий денний сон може сприяти збереженню загального об’єму мозку. За їхніми словами, зменшення об’єму мозку прискорюється з віком у людей з когнітивними проблемами й нейродегенеративними захворюваннями, а деякі дослідження припускають, що це може бути пов’язано з проблемами зі сном.

У середньому різниця в загальному об’ємі мозку між тими, хто має звичку дрімати, і тими, хто її не має, була еквівалентна 2,5–6,5 рокам старіння, кажуть дослідники.

«Ми виявили зв’язок між звичним денним сном і більшим загальним об’ємом мозку, що може свідчити про те, що регулярний сон забезпечує певний захист від нейродегенерації», – зазначають дослідники.

Британська професорка й науковиця Тара Спайрс-Джонс підтримала дослідження, хоча зазначила, що воно має певні обмеження. Зокрема, самозвіти учасників британського біобанку про їхній сон можуть бути не зовсім точними. Крім того, дослідження базується лише на даних білих британців.

Однак Спайрс-Джонс зауважила, що дослідження важливе: воно доповнює дані, які вказують на те, що сон важливий для здоров’я мозку.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.