Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яЖінки, які народили в пізньому віці, живуть довше – дослідження

На 17 місяців

Жінки, які народили дитину в пізньому віці, живуть довше за жінок, які народили в молодші роки. Такі результати дослідження нідерландських учених, опублікованих у medRxiv.

Науковець Нільс ван дер Берг із медичного центру Лейденського університету в Нідерландах (LUMC) разом із колегами проаналізував дані 11 513 жінок, які старші за 50 років і народили щонайменше одну дитину.

Виявилося, що жінки, які народили свою останню дитину після 45 років, живуть у середньому на 17 місяців довше за жінок, які востаннє народжували до 40 років.

Проте результати дослідження не означають, що народження в пізньому віці подовжує життя. За словами ван ден Берга, жінки, які здатні народити пізно, загалом можуть мати краще здоров’я. Це може бути пов’язано з генетикою або способом життя, який підтримує репродуктивне здоров’я. Водночас попередні дослідження показали, що народження дитини після 40 років може супроводжуватися ускладненнями й нести ризик здоров’ю.

Зрештою науковці поки не можуть чітко визначити, чому і як вік, у якому жінка народжує свою останню дитину, може впливати на тривалість її життя. Вони зазначають, що дослідження цього явища може змінити підхід до вивчення здоров’я жінок.

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.