Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яЄ питання: чи впливає стрес на грудне вигодовування

Пояснення від ЦГЗ

У межах Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування Центр громадського здоров’я розвінчав деякі з міфів, що стосуються стресу й годування грудьми. У центрі зауважили, що ця тема оповита стереотипами й міфами, через що жінки часто можуть неправильно розуміти процес грудного вигодовування й негативно ставитися до нього.

Стрес не перешкоджає виробленню молока

Матері, які переживають стрес, можуть частіше спати, хворіти й збільшувати споживання кофеїну. Це може призвести до того, що дитина не отримуватиме молоко так часто, як вона того потребує. Відповідно, це зменшує кількість молока в матері, оскільки вона залежить саме від того, як часто мати годує дитину грудьми: що більше молока випиває дитина, то більше його виробляється в організмі матері.

Кількість молока не зменшується через стрес

Утім, стрес може уповільнити виділення молока з грудей. За вироблення молока в жіночому організмі відповідає гормон пролактин, а за виділення пролактину – окситоцин (гормон, який стимулює виштовхування молока назовні). За підвищеного стресу організм виробляє адреналін, який блокує окситоцинові рефлекси, – і це може сповільнювати потік молока.

«Стрес спричиняє напругу нашого тіла: м’язів шиї, плечей, спини. Тому під час грудного вигодовування потрібно розслаблятися, наскільки це можливо. Адже розслабляючись, ви розширюєте молочні протоки», – кажуть у ЦГЗ.

Стрес матері впливає на поведінку дитини під час годування груддю

Кортизол й адреналін, які виробляє організм матері під час стресу, потрапляють у молоко, і через це діти можуть почати неспокійно поводитися, кажуть у ЦГЗ. 

«Дитина відчуває, що раніше молочко текло легко, а зараз доводиться докладати чимало зусиль, щоб добути їжу. Через це малюк нервує й сердиться. Немовлята також дуже співзвучні тому, що відчуває їхня мати… Вони вловлюють ці емоційні сигнали й можуть реагувати неприємно, як правило, плачем або відриванням від грудей», – додають у центрі.

Грудне вигодовування може допомогти знизити рівень тривожності

Дослідження показують, що під час грудного вигодовування рівень кортизолу в організмі матері знижується. Зокрема, жінки, які годують грудьми, повідомляють про зменшення тривоги, негативного настрою й стресу, як порівняти з матерями, які годують сумішшю.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.