Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яЄ питання: чи може пригнічення негативних думок позитивно впливати на психічний стан

Деякі люди практикують таку навичку

Дослідники з Кембриджського університету виявили, що пригнічення негативних думок може поліпшити психічний стан людини. 

Вони залучили 120 людей із 16 країн світу й попросили їх вигадати низку подій, які можуть трапитися з ними впродовж наступних двох років: 20 негативних, 20 позитивних, а також 36 рутинних і повсякденних. Негативні події мали бути близькими для учасників і відображати їхні реальні страхи щодо власного майбутнього.

Учасників також просили оцінити кожну подію за кількома пунктами: яскравість, імовірність настання, віддаленість у часі, рівень тривоги з приводу події (або рівень радості, якщо це позитивна подія), частота думок, ступінь поточного занепокоєння (або радості) з приводу події тощо.

Згодом учасники впродовж трьох днів мали згадувати про негативні, позитивні й нейтральні події. Вони мали пригнічувати будь-які думки про негативні події, натомість позитивні мали уявляти якомога яскравіше.

Цю діяльність учасники дослідження практикували три місяці й опісля повідомили, що думки про негативні події стали для них менш вираженими й тривожними, вони рідше згадують про них. Пригнічення негативних думок навіть поліпшило психічний стан учасників з імовірним посттравматичним стресовим розладом. Після завершення дослідження деякі з учасників продовжили практикувати пригнічення негативних думок самостійно.

«Хоча для підтвердження отриманих результатів знадобиться додаткова робота, схоже, що активне пригнічення тривожних думок можливе й навіть може бути потенційно корисним», – зазначають дослідники.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.