Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яСон менше п’яти годин на добу може підвищити ризик виникнення депресії – дослідження

Дослідники радять піклуватися про свій сон, щоб мати хороший психічний стан

У людей, які сплять менше 5 годин на добу, може бути вищий ризик виникнення депресії. Як пише The Guardian, про це свідчать результати дослідження, опубліковані в журналі Nature Translational Psychiatry.

Дослідники проаналізували генетичні дані й дані про стан здоров’я 7146 осіб, які взяли участь в Англійському дослідженні старіння (ELSA). Зазначають, що тривалість сну й депресія частково успадковуються. Попередні дослідження показали, що депресія приблизно на 35% є спадковою, а генетичні відмінності спричиняють 40% різниці в тривалості сну.

Коли дослідники спостерігали за учасниками, то виявили, що люди, генетично схильні до короткого сну (менше п’яти годин на добу), з більшою ймовірністю розвивали депресивні симптоми впродовж періоду від 4 до 12 років. Однак люди, генетично схильні до депресії, не мали більших проблем зі сном.

У середньому учасники дослідження спали сім годин на добу. Більше 10% учасників спали менше п’яти годин на добу на початку дослідження, а наприкінці ця цифра зросла до понад 15%. Частка учасників, які мали депресивні симптоми, збільшилася з 9% до 11%.

Люди, які спали п’ять годин або менше, мали в 2,5 раза більше шансів на розвиток депресивних симптомів. 

«Ми маємо сценарій «курка або яйце» між неоптимальною тривалістю сну й депресією. Вони часто йдуть разом, але що з них виникає раніше, здебільшого залишається невирішеним питанням. Використовуючи генетичну схильність до захворювань, ми визначили, що сон, найімовірніше, передує депресивним симптомам, а не навпаки», – сказала перша авторка дослідження Одеса Гамільтон.

Вона додала, що результати дослідження підкреслюють важливість сну для міцного психічного здоров‘я.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.