Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яЄ питання: як мозок змінюється впродовж менструального циклу

Дослідники виявили, що об’єм або товщина певних ділянок мозку змінюється синхронно з рівнем гормонів

Нещодавні дослідження виявили, що мозок жінки зазнає змін під час менструального циклу. Про це пише The Washington Post.

У межах двох досліджень, опублікованих у жовтні цього року, учені провели детальне сканування мозку жінок у різних фазах менструального циклу й виявили, що об’єм або товщина певних ділянок мозку змінюється синхронно з рівнем гормонів. Ділянки мозку, на які звернули увагу обидва дослідження, належать до лімбічної системи – групи мозкових структур, які керують емоціями, пам’яттю й поведінкою.

«Це нагадує, ніби мозок катається на американських гірках що 28 днів або схоже на те, залежно від тривалості циклу. Важливість цих досліджень полягає в тому, що вони поглиблюють знання про вплив цих гормональних коливань на будову мозку», – зазначила Еріка Комаско, доцентка кафедри здоров'я жінок і дітей в Уппсальському університеті у Швеції.

Доцентка кафедри психології Мічиганського університету Едріен Белц додала: «Ці зміни в мозку можуть змінювати, а можуть і не змінювати те, як ми насправді діємо, думаємо й відчуваємо. Тому важливими наступними кроками для науки є складання цих частин головоломки разом. Чи гормональні ефекти мають вплив на те, як працює мозок?»

У дослідженні від Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі взяли участь 30 жінок із регулярним менструальним циклом. За допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ), учені склали карту структурних змін у мозку жінок упродовж трьох фаз менструального циклу: овуляції, менструації й середини лютеїнової фази.

Вищі концентрації естрогену й лютеїнізуючого гормону були пов’язані зі змінами, які свідчать про швидшу передачу інформації, яку дослідники побачили під час візуалізації білої речовини мозку. Біла речовина – це глибша тканина мозку, що складається з нервових волокон, які передають інформацію до й від частин зовнішньої кори головного мозку, відомої як сіра речовина. А ця, своє чергою, стала товстішою зі збільшенням рівня фолікулостимулювального гормону.

«Фолікулостимулювальний гормон був позитивно пов’язаний з товщиною кори головного мозку по всьому органу. Водночас із прогестероном було навпаки: він асоціювався з меншою товщиною кори головного мозку в більшості регіонів», – повідомила докторантка з динамічної неврології Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі й одна з авторів дослідження Елізабет Різор.

В іншому дослідженні 27 учасниць пройшли сканування за допомогою МРТ високої роздільної здатності впродовж шести фаз менструального циклу: менструальної, преовуляторної, овуляторної, постовуляторної, середньо-лютеїнової й передменструальної. Дослідники зосередилися на гіпокампі й прилеглих ділянках медіальної скроневої частки, які підтримують широкий спектр когнітивних й емоційних функцій. Вони також проводили забір крові в кожній з шести фаз циклу, щоб співвіднести зміни в мозку з концентрацією естрогену й прогестерону.

Підвищення рівня естрогену було пов’язане з розширенням парагіпокампальної кори – зони сірої речовини кори головного мозку, яка відіграє важливу роль у кодуванні й відновленні пам’яті. Підвищений прогестерон був пов'язаний зі збільшенням об'єму периферійної кори – області, яка отримує сенсорну інформацію й також важлива для пам’яті. А високий рівень естрогену в поєднанні з низьким рівнем прогестерону був пов’язаний зі збільшенням зони гіпокампу, важливої для автобіографічної пам’яті.

Ці два дослідження вивчали різні анатомічні особливості мозку, тому їхні результати не можна безпосередньо порівнювати, зазначає видання. У першому дослідженні сканували весь мозок, включаючи білу речовину, і вимірювали товщину кори, водночас у другому збільшували зображення однієї ділянки сірої речовини мозку й аналізували об’єм кори. Однак обидва дослідження підтверджують, що мозок змінюється впродовж менструального циклу, послідовно й одночасно з рівнем гормонів.

Ілюстрація: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.