Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Здоров'яБільша увага до здоров’я жінок може додати трильйон доларів на рік до світової економіки

Дані про здоров’я жінок часто не точні або відсутні

Подолання гендерного розриву у сфері охорони здоровʼя може додати щонайменше трильйон доларів на рік до світової економіки до 2040 року. Про це пише The Guardian із посиланням на доповідь Всесвітнього економічного форуму й Інституту охорони здоров’я McKinsey (MHI).

У доповіді наводять дані досліджень, проведених у Данії. Вони показали, що жінки отримують діагноз низки захворювань пізніше, ніж чоловіки. У середньому жінки мають поганий стан здоровʼя на 25% довше, ніж чоловіки. Цей показник можна скоротити майже на дві третини, якщо подолати гендерний розрив у підході до чоловічого й жіночого здоров’я.

Кожен долар, інвестований у поліпшення жіночого здоров’я, може принести три долари для економіки, адже це поліпшить життя жінок і дозволить їм брати активну участь у трудовій діяльності. Щороку це може додавати до 7 додаткових здорових днів для жінки, або понад 500 днів упродовж життя. 

Дослідження також показало, що дані про жіноче здоров’я часто не точні або відсутні в деяких випадках, а поширені проблеми в жінок розглядають переважно в контексті сексуального й репродуктивного здоров’я. 

Фінансування досліджень конкретних станів у жінок є недостатнім. Станом на 2015 рік існувало в пʼятеро більше наукових досліджень щодо еректильної дисфункції, яку мають 19% чоловіків, ніж щодо передменструального синдрому, який мають 90% жінок.

Докторка Люсі Перес, співавторка доповіді й старша партнерка MHI, сказала: «Багато людей думають, що оскільки жінки живуть довше, вони здоровіші, але це не так. У середньому, жінки проводять девʼять років свого життя з поганим здоровʼям, і більшість з них припадає на працездатний вік. Багато першопричин можна усунути.

Навіть в разі однакового захворювання, наприклад інфаркті, хвороба проявляється по-різному. Тому що коли один і той самий інструментарій використовується для обох статей, які біологічно відрізняються, одна група може мати гірший результат».

Перес підкреслила, що медичні й економічні вигоди від подолання гендерного розриву в охороні здоровʼя є «величезними».

Анук Петерсен, співавторка звіту MHI, сказала: «Наукова й медична спільноти ставилися до жінок так, ніби вони маленькі чоловіки, тимчасом як уся наша біологія відрізняється... Ми повинні розвинути наше розуміння жіночого здоровʼя, щоб дивитися на людину загалом набагато більш конкретно, якщо ми хочемо подолати цей розрив».

Публікація звіту збіглася із запуском Глобального альянсу за здоров'я жінок, міжгалузевої глобальної платформи для поліпшення інвестицій у здоровʼя жінок. Щонайменше 42 організації підтримали альянс, пообіцявши виділити 55 мільйонів доларів США.

Ілюстрація: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.