Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуЗапитання експерту: що таке сезонний афективний розлад

І чому він загострюється восени та взимку

Запитання експерту: що таке сезонний афективний розлад — Запитання експерту на Wonderzine

Восени ми часто можемо відчувати пригнічений настрій, утому й небажання щось робити. Інколи ці симптоми свідчать про сезонний афективний розлад, який особливо загострюється в осінню та зимову пори року.

Ми поговорили з психологинею платформи «ЇЇ підтримка» Анастасією Савчук про те, що таке сезонний афективний розлад (САР), чому він може виникати навіть улітку, за якими симптомами його розпізнати та як із ним боротися. 

Текст: Ольга Дуденко

 

 

 

 

Анастасія Савчук

психологиня платформи «ЇЇ підтримка»

 

 

САР – різновид депресивного розладу 

Часто сезонний афективний розлад називають «сезонною депресією», що не є коректним. Це один із різновидів депресивного розладу, загострення якого може відбуватися щороку в певний сезон. Зазвичай він виникає восени й досягає свого піка десь у грудні-лютому, водночас може траплятися і влітку, і восени. Це повʼязано з тим, що люди мають різні сезонні особливості і їхнє сприйняття. Слід зазначити, що в жінок сезонний афективний розлад трапляється в чотири рази частіше, ніж у чоловіків. 

Під час холодних сезонів САР набирає актуальності. З погіршенням погодних умов погіршується й наш настрій. Це природний процес гібернації, що відбувався під час нашої еволюції та в який ми впадаємо під час скорочення світлового дня. Він є корисним для нас, щоби ми накопичували сили. 

Наш мозок реагує на зменшення світла, тоді виникає дефіцит гормонів, зокрема мелатоніну та нейромедіаторів серотоніну, що впливають на ритми активності мозку. Звідси виникає зниження енергії, слабкість, бажання сповільнитися. 

 

 

 

 

 

Симптоми 

Перед діагностикою САРу варто звернути увагу на ендокринологічне здоровʼя, адже нестача сил і небажання працювати можуть бути ознаками захворювань гормонального спектра, як-от гіпотиріозу чи анемії, які зараз є дуже поширеними. Якщо після вирішення цих проблем стан людини не покращився, це може сигналізувати про сезонний афективний розлад і треба звернутися до психіатра. 

Сезонний афективний розлад – це не тільки про сумний настрій чи небажання щось робити. Загалом людина відчуває себе ослабленою, непрацездатною, постійно роздратованою. Серед найпоширеніших ознак сезонного афективного розладу такі: 

– пригнічений настрій, брак енергії;
– постійна втома;
– відсутність задоволення від активностей, які зазвичай його вам приносили;
– відчуття сорому, власної нікчемності;
– відчуття провини за недостатню ефективність;
– зниження лібідо;
– підвищена дратівливість;
– значні труднощі з концентрацією;
– потяг до солодкої та жирної їжі, будь-які зміни в харчовій поведінці;
– постійне бажання спати;
– болі незрозумілого походження. 

 

Діагностування та лікування 

Особливо чутливими до сезонного афективного розладу можуть бути люди, які вже мали будь-які депресивні розлади в минулому. Варто памʼятати, що з депресивними розладами можуть стикнутися люди різних вікових категорій: і дорослі, і діти, і підлітки. Якщо не пропрацьовувати САР, він може призвести до повної апатії, появи інших психічних розладів, втрату цікавості до життя. 

Сезонному афективному розладу можна запобігти, з ним не варто залишатися сам на сам. Є декілька методів, які допомагають боротися із САРом. 

 

 

 

Психотерапія 

Щоб вибрати необхідний метод лікування САРу, на початку треба звернутися до психотерапевта, який допоможе діагностувати тип розладу й виявити, чи це саме сезонний афективний розлад. Так само він підкаже, чи потрібно залучати до лікувального процесу антидепресанти, чи треба комбінувати відразу декілька підходів боротьби з розладом.

 

Світлова терапія

В Україні світлова терапія не є достатньо розвиненою. Але людям, яким діагностували САР, починають прописувати світлові лампи, які імітують денне світло. Воно може викликати хімічні зміни в мозку, що підіймають настрій і полегшують інші симптоми розладу, наприклад, постійну втому чи відчуття сонливості. Такий метод терапії особливо популярний у скандинавських країнах, де світловий день менший і більше холоду. 

 

 

 

 

Зміна способу життя 

Обов'язково має бути чіткий графік сну: бажано лягати до 23:00 та прокидатися щодня о тій самій годині. Також протягом дня має бути щоденна активність, денні прогулянки, які насичують мозок киснем. Не варто забувати й про збалансоване харчування.

 

Діяти на випередження 

Якщо ви помітили якісь симптоми, притаманні сезонному афективному розладу, зверніться до свого сімейного лікаря чи психіатра. Регулярно обстежуйтеся, якщо ви мали будь-які депресивні розлади в минулому. 

 

 

Фото: Rawpixel, Amazon

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.