Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуЗапитання експерту: на що чекати від першої консультації з психологом

І як перша сесія впливає на подальшу терапію

Запитання експерту: на що чекати від першої консультації з психологом — Запитання експерту на Wonderzine

Для людини, яка не мала досвіду роботи з психологом, перша консультація може видатись доволі тривожною подією. Інколи здається, що не знаєш, що сказати. Інколи – хвилюєшся, що тебе не так почують чи зрозуміють. 

Разом із психологинею платформи «ЇЇ підтримка» Катериною Сулою спробували розібратись, як відбувається перша консультація і як зрозуміти, чи продовжувати подальшу співпрацю після цієї зустрічі.

текст: Олександра Мельник

 

 

 

 

Катерина Сула

психологиня платформи «ЇЇ підтримка» 

 

 

 

 

Визначення запиту та плану подальшої співпраці

Ефективність роботи з психологом багато в чому залежить від того, наскільки точно буде визначений характер проблем клієнта.
На першій зустрічі буває досить складно вичерпно сформулювати свій запит, і це нормально, адже запити можуть змінюватися протягом усієї роботи з психологом. На першій сесії важливо обговорити правила вашої взаємодії, спробувати зрозуміти, чи відчуваєте ви довіру до спеціаліста, встановити емоційний контакт.

Дуже часто перша зустріч із фахівцем нагадує звичайну розмову. Але це лише на перший погляд. Під час цієї розмови ви розумієте, чи підходить вам спеціаліст, а психолог визначає модель взаємодії з вами, щоб згодом коректно поставити психологічне завдання для подальшої співпраці.

 

 

Створення безпечного простору

Під час першої консультації між вами та психологом може виникнути довіра, проте терапія, як й інші взаємини – це процес формування й розвитку, тому якщо на першій сесії ви відчуваєте деяке напруження – це нормально, на формування терапевтичного альянсу теж має піти час. Ключову роль у налагодженні довірчої комунікації відіграє конфіденційність ваших розмов і неосудність ваших думок і переживань. Це одні з правил етичного кодексу психологів, що допомагають створити для вас умови безпечного саморозкриття.

Проте ви самі обираєте комфортний рівень відкритості. Психолог за допомогою спеціальних навідних запитань буде намагатись дістатися до суті вашої проблеми та сформувати чіткий запит.

Але якщо ви відчуваєте напругу, наприклад, від тону поставленого запитання, вам заважають розкритись якісь невербальні ознаки, які транслює психолог – це може завадити вам побудувати довірчі стосунки й ефективно співпрацювати надалі. Якщо щось в особистості психолога заважає вам бути відвертим, імовірно, цей спеціаліст вам не підійшов і варто пошукати ще.

 

 

 

Психолог також може відмовитись від подальшої співпраці

Є випадки, коли психолог може сам відмовитися від роботи з клієнтом. Це може статися, якщо психолог, як жива людина й окрема особистість, має подібну непропрацьовану проблему у приватному житті і є ризик перенесення його власних переживань і досвідів у ваші психологічні консультації.

Психолог також може відмовитись від подальшої співпраці, якщо його спеціалізація не відповідає вашому запиту. У такому випадку психолог перенаправляє клієнта до колеги, який працює з подібними запитами, або може рекомендувати звернутись до іншого фахівця, психотерапевта чи лікаря-психіатра.

 

Що я можу відчувати після першої зустрічі

Найсильнішими почуттями, які можуть домінувати під час першої консультації, є страх і надія. Завдання психолога на першій сесії – зменшити страх і посилити надію. Якщо ви відчули, що відбувається прояснення внутрішнього конфлікту, визначення основних запитів, перспектив співпраці та загальне поліпшення психологічного стану – можна сміливо продовжувати спільну роботу.

Якщо на першій консультації у вас виявлені завищені очікування, страх брати відповідальність за власний психологічний добробут, зневіра в позитивних змінах спричинена скептицизмом чи іншими психологічними бар’єрами – найімовірніше, це вплине на тривалість терапевтичного процесу.

 

 

 

Як довго буде тривати терапія 

Якщо є конкретний запит, що стосується покращення певних аспектів життя «тут і зараз» – ви можете прояснити це питання вже на першій консультації. Разове відвідування психолога доволі розповсюджений формат, але варто пам’ятати, що це не психотерапія, а консультація.

Також можливе короткотермінове консультування, 5–10 зустрічей, під час яких найчастіше буде відбуватись діагностика наявних проблем і проведення психологом психоедукації, ​​яка охоплює процес розбору та роз'яснення різних стадій психологічних змін, що відбуваються внаслідок впливу психотравмувальних подій.

Перехід до більш тривалої роботи з психотерапевтом означає, що виявлено певні глибинні, вкорінені проблеми, що потребують більш детальної та чуйної психотерапевтичної роботи з людиною. Такий тривалий психологічний супровід клієнта може відбуватися роками. 

 

Не чекайте від психолога порад

Психолог не дає порад, що конкретно вам потрібно робити з вашим життям, бо тоді він бере відповідальність за якість вашого життя на себе. По-перше, це суперечить етичному кодексу. По-друге, ціль вашої співпраці полягає в тому, щоб ви самі навчились ухвалювати ефективні для вас рішення та могли самостійно створювати потрібні зміни у своєму житті.

На психологічній консультації спеціаліст буде обговорювати з вами проблемні питання, спільно з вами знаходити оптимальні рішення, супроводжувати та підтримувати до тих пір, поки ви не відчуєте в собі спроможність впроваджувати ці зміни у власне життя.

Тому, звертаючись до психолога, варто пам’ятати, що багато залежить від вашого бажання змін і вмотивованості. А психолог має бути для вас надійним провідником, який допоможе зрозуміти, завдяки яким власним ресурсам ви зможете знайти рішення, що покращить ваш психоемоційний стан і загальну якість життя.

 

 

Фото: Rawpixel 

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.